- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βραβείο Lord Byron 2021 σε Τζον Κέρι, Jack Lang & Charles Pictet
Την απονομή έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Με το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού για το έτος 2021 Lord Byron τίμησε τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4) η Ακαδημία Αθηνών τους John Kerry, Jack Lang και Charles Pictet.
Την απονομή στην έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τις εργασίες της 6ης πανηγυρικής συνεδρίας άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη λέξη «Φιλελληνισμός», όπως αποδίδεται σήμερα. «Η λέξη Φιλελληνισμός συναντάται σε αρχαία κείμενα» σημείωσε ο κ. Ζερεφός.
Και πρόσθεσε: «Το σύγχρονο νόημα αναφέρεται στην περίοδο του Διαφωτισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι συνεισέφεραν στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης».
Ο κ. Ζερεφός έκανε μια ιστορική αναδρομή των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες κατά την τουρκοκρατία και του κινήματος συμπαράστασης στον ελληνικό λαό από φιλέλληνες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού.
Διεθνές βραβείο Lord Byron 2021 - Ποιους τίμησε η Ακαδημία Αθηνών
Το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού για το έτος 2021 Lord Byron απονεμήθηκε σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Εφέτος δόθηκε:
- Στον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής John Kerry, απόγονο του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης,
- τον Γάλλο πολιτικό Jack Lang που έχει υπηρετήσει ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και
- τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), Κωνσταντίνος Βελέντζας, αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη δράση του Λόρδου Βύρωνα ως πρότυπο και τους λόγους για τους οποίους, συνεπώς, το βραβείο έλαβε το δικό του όνομα.
Κατόπιν, ο κ. Βελέντζας παρουσίασε τα τρία βραβεία προς τους John Kerry, Jack Lang και Charles Pictet, συγχαίροντάς τους και ευχαρίστησε όλους όσοι αγκάλιασαν το βραβείο και τις αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕΦ, κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει:
- Ένα ασημένιο μετάλλιο,
- ένα δίπλωμα και
- μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ο χαιρετισμός της στην Ακαδημία Αθηνών για το διεθνές βραβείο Lord Byron 2021
Κατόπιν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό, πριν ξεκινήσει η απονομή των βραβείων.
Όπως είπε, ο φιλελληνισμός ήταν «βαθιά ριζωμένος στα αρχαία χρόνια», προσθέτοντας ότι «εμφανίζεται στην αρχαία Ρώμη και τα γραπτά του Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, και συνδέεται στην προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης και δράσης, όπως τον είδε να αποτυπώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και την κλασική τέχνη. Σύμβολα και αντανακλάσεις πολιτικής ελευθερίας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας "των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων", όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα "Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ"».
Ως προς τη βράβευση των John Kerry, Jack Lang και Charles Pictet, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο θα τιμηθούν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από τη δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: "άφθιτον κλέος αεί", δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται. Πράγματι, το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο. Προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για τον John Kerry που τίμησε η Ακαδημία Αθηνών με το διεθνές βραβείο Lord Byron 2021
«Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Joe Biden για την κλιματική αλλαγή, John Kerry, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του βραβευόμενου πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της ελευθερίας, όπως αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945. Για τον John Kerry υπενθύμισε ότι ως 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Barack Obama, εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη.
«Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Kerry θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, δηλαδή της υπερθέρμανσης του πλανήτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τζον Κέρι για τη βράβευσή του απο την Ακαδημία Αθηνών με το διεθνές βραβείο Lord Byron 2021 - Τι δήλωσε
Το βραβείο αποδέχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, εκ μέρους του John Kerry, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Ο Kerry, μιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ζωντανά, ευχαρίστησε για την «εξαιρετική τιμή», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ της πολιτείας του, της Μασαχουσέτης και της Ελλάδας, με «πολλούς αξιοσημείωτους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες» συμπεριλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιου προέδρου το 1988 με το κόμμα των Δημοκρατικών, Michael Dukakis. «Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών», είπε ο Kerry, «έφερα γνήσια τα μαθήματα της ελληνικής επανάστασης σε όλη μου την καριέρα».
Ο Kerry αναφέρθηκε επίσης στη νέα αποστολή του για την κλιματική αλλαγή, σχολιάζοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ευχαριστημένος», μαθαίνοντας από τον πρέσβη των ΗΠΑ ότι η καθαρή ενέργεια είναι «ένα από τα φωτεινά σημεία» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.
«Είναι σπουδαίο να διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα τοποθετείται για να γίνει μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών αιολικής και ηλικιακής ενέργειας της Ευρώπης και την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να απολιγνιτοποιήσει την ενέργεια της Ελλάδας γρηγορότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Joe Biden για το κλίμα John Kerry. Και πρόσθεσε: «Επικροτώ αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, τους πιο φιλόδοξους για την ενέργεια και το κλίμα σε όλη την Ευρώπη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις