Ναός του Ηφαίστου και Μνημείο Φιλοπάππου - Ο νέος φωτισμός
Με την καλλιτεχνική υπογραφή της βραβευμένης Ελευθερίας Ντεκώ
Εντυπωσιάζει ο νέος φωτισμός στον Ναό του Ηφαίστου και το μνημείο Φιλοπάππου - Δείτε τις πρώτες εικόνες.
Την ευκαιρία να δουν το νέο φωτισμό στον Ναό του Ηφαίστου και στο Μνημείο του Φιλοπάππου έχουν εδώ και λίγη ώρα οι κάτοικοι της Αθήνας.
Η φωταγώγηση των δύο αυτών ιστορικών μνημείων φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή της βραβευμένης Ελευθερίας Ντεκώ.
To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέδωσε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2020 -μετά τον εκ νέου φωτισμό 9 σημείων και τον φωτισμό για πρώτη φορά πέντε σημείων στην Ακρόπολη- άλλα δύο μνημεία, αναδεικνύοντας δύο ακόμη φωτεινά σημεία που μέχρι στιγμής χάνονταν στη βουή της πόλης.
Η φωταγώγηση στον Ναό του Ηφαίστου και το Mνημείο του Φιλοπάππου έγινε με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ.
Με τον Ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και το Mνημείο του Φιλοπάππου, δύο σημαντικά τοπόσημα της πόλης που «συνομιλούν» με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ολοκληρώνεται το έργο του νέου φωτισμού των μνημείων. Τα δύο μνημεία φωτίζονται με την ίδια φιλοσοφία και τεχνολογία που υλοποιήθηκε στα μνημεία της Ακρόπολης, ώστε να υπάρχει «κοινό λεξιλόγιο» στη θέασή τους από κάθε σημείο της πόλης, δίνοντας παράλληλα νέα πνοή στο αστικό τοπίο της Αθήνας.
Η νέα μελέτη, εκτός από τις αισθητικές παρεμβάσεις, επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων τεχνικών υποδομών, με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής/φωτιστικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων, διασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας, ελάχιστο κόστος συντήρησης και αποφυγή φωτορύπανσης.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο 2020 παραδόθηκε ο φωτισμός του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Φωτίστηκαν εκ νέου εννέα σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ άλλα πέντε μνημεία φωτίστηκαν για πρώτη φορά (το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης).
Νέος φωτισμός στον Ναό του Ηφαίστου και στο μνημείο του Φιλοπάππου - Τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε στις δηλώσεις της: «Με την ολοκλήρωση του έργου του φωτισμού του μνημείου του Φιλοπάππου και του ναού του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, μνημεία, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την Ακρόπολη, αλλά και την ιστορία της Αθήνας, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φωτισμού της Ακρόπολης και των γύρω περιοχών της, έτσι όπως το είχαμε από την αρχή προγραμματίσει με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε και τη μελέτη και το ίδιο το έργο».
Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εν μέσω της πανδημίας, μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, μια αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου, της Αρχαίας Αγοράς και του λόφου του Φιλοπάππου. Όπως συνέβη στον Ιερό Βράχο και στα μνημεία επ’ αυτού, και στην περίπτωση των μνημείων του Ηφαιστείου και του Φιλοπάππου, τονίζεται η τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας».
«Για άλλη μια φορά, θα επαναλάβω ότι η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας και ότι η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας και στην πολιτιστική κληρονομιά, σε πολύ σύντομο χρόνο, πρότυπα και καινοτόμα έργα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο» ανέφερε επίσης η κα Μενδώνη
Ναός του Ηφαίστου και Μνημείο του Φιλοπάππου - Πού δόθηκε έμφαση στον νέο φωτισμό
Η βραβευμένη με ΕΜΜΥ, Ελευθερία Ντεκώ, μετά την Ακρόπολη, στρέφει το βλέμμα μας στα δύο μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους· τον όγκο και τη γεωμετρία του μνημείου του Φιλοπάππου, την αρχιτεκτονική του μνημείου του Ηφαίστου, από κοντινές αλλά και από μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στην πόλη.
Ο νέος φωτισμός εστιάζει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του ναού του Ηφαίστου, στον τονισμό της τρίτης διάστασης του μνημείου ως συνόλου, αλλά και της γλυπτικότητας των επιμέρους στοιχείων, με εντάσεις που προσομοιάζουν στη διαβάθμιση του φωτός την ημέρα. Με τον νέο τρόπο φωτισμού αναδεικνύονται τα γλυπτικά μέρη στην πρόσοψη του μνημείου του Φιλοπάππου και η αρχιτεκτονική του διάρθρωση.
Δίνεται έμφαση στα δύο γλυπτά στο ανώτερο τμήμα του μνημείου, τα οποία αποδίδουν τον Φιλόπαππο και τον πατέρα του. Επιπλέον, στη νοτιοδυτική πλευρά, πέρα από την πίσω όψη, τονίζεται και ό,τι έχει διασωθεί από το περίγραμμα του ταφικού θαλάμου. Το φωτιστικό αποτέλεσμα δημιουργεί την αίσθηση μιας ενιαίας σύνθεσης στο σύνολο των μνημείων, χωρίς το ένα να ανταγωνίζεται φωτιστικά το άλλο.
Οι λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν με φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED. Όπως και στον φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης, τα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας σημαντική ευελιξία στη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού και επιτυγχάνοντας τον κατάλληλο φωτισμό αναλόγως του σημείου τοποθέτησης και του σημείου ενδιαφέροντος (θόλος, κίονες, μετόπη, αέτωμα). Τα δύο αυτά μνημεία, άμεσα συνυφασμένα με την Ακρόπολη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ακρόπολης.
Ναός του Ηφαίστου και Μνημείο του Φιλοπάππου - Δύο ιστορικά σημεία αναφοράς της Αθήνας
Ο Ναός του Ηφαίστου, ευρύτερα γνωστός ως «Θησείο», βρίσκεται στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στη δυτική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς. Είναι αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο και στην Αθηνά Εργάνη.
Το Μνημείο του Φιλοπάππου, που πήρε το όνομά του από τον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, βρίσκεται στον λόφο των Μουσών, στα νοτιοδυτικά του βράχου της Ακρόπολης.
Ολοκληρώθηκε ο φωτισμός των μνημείων της περιοχής της Ακρόπολης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεφυλλίζουμε τα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Τον ρόλο του κακού αναλαμβάνει ο απολαυστικός Τζον Μάλκοβιτς
Η ταινία φαντασίας με τον Ντέιβιντ Μπόουι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή την έκθεσή της «Ωραίος Καιρός» στην Γκαλερί Alma
Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του videoclip στο YouTube
«Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο με ευκαιρία την έκδοση του βιβλίου του, από την οποία έλειπα»
«Δεν είμαι τυπικός σταρ του κινηματογράφου» - Βρίσκει υποτιμητικό τον όρο
Συνέντευξη με έναν από τους πρωταγωνιστές του νέου έργου του Βασίλη Μαγουλιώτη, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα ταξίδι στον μικρόκοσμο της παρανομίας στην προπολεμική Αθήνα
Τι προβλέπει η αρχιτεκτονική πρόταση - Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα
Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν στην ταινία «Emilia Pérez» είναι η πρώτη τρανς ηθοποιός υποψήφια για Όσκαρ
Τρεις cult μπάντες της underground σκηνής στο Arch Club Live
Η 31χρονη σταρ διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της στο «Wicked»
Η ζωή, το έργο και ο θάνατος του μεγαλύτερου Έλληνα σκηνοθέτη
Η ζωή και οι ταινίες του επιδραστικού Έλληνα κινηματογραφιστή
Η ηθοποιός είναι για πρώτη φορά υποψήφια για βραβείο στην κατηγορία «Α' Γυναικείος Ρόλος»
Τρία, τέσσερα, πέντε νέα κορίτσια σε έναν καναπέ, σε ένα κρεβάτι, στο πάτωμα, μπροστά από ένα πιάνο, με λαμπερά πρόσωπα και υπέροχες φωνές
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η παρέα του επιστρέφουν
Συνέντευξη με τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Εκτός Ύλης reloaded» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
«Emilia Perez», Φερνάντα Τόρες και Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ήδη νικητές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.