- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τμήματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα επανενώνονται
Τμήμα ανδρικής κεφαλής επιστρέφει στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ένα τμήμα ανδρικής κεφαλής, το οποίο έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα, θα επανενωθεί με το αυθεντικό τμήμα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ένα τμήμα της ανδρικής κεφαλής που αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα θα επανενωθεί με το αυθεντικό τμήμα στο Μουσείο Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε χθες, 18 Ιουνίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, με την ευκαιρία της επετείου των 11 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Πρόκειται για τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, ύψους 15 εκατοστών που βρίσκονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…», στο τμήμα που παρουσιάζονται οι καταστροφές που έγιναν στα μνημεία, λίγο πριν από την κήρυξη της επανάστασης του 1821.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης, δήλωσε ότι «σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αυτό το απότμημα, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου, θα αποδοθεί με ένας μακράς διάρκειας δάνειο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η χειρονομία είναι συμβολική.
»Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους και την επανένωσή τους με τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σήμερα, με τη ευκαιρία των ενδέκατων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης, ουσιαστικά εγκαινιάζουμε μία νέα σχέση, πιο ουσιαστική, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία της χώρας.
»Αυτό το απότμημα είναι ένα πολύ σημαντικό έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Όμως αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία, όταν συνενωθεί και βρει την αρχική θέση του στη ζωφόρο. Υπάρχουν, όμως και ευρήματα σε άλλα δημόσια μουσεία, τα οποία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μουσείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με τα συμφραζόμενά τους.
»Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει να εγκαινιάσουμε, τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία, μία άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας, μια νοοτροπία μη κτητικότητας, μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο μουσείο, από αυτό που φυλάσσονται σήμερα, να έχουν μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης».
Όπως τόνισε η κα Μενδώνη «σήμερα σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών με την υποστήριξη των ανά τον κόσμο ειδικών επιστημονικών επιτροπών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν παραμένει στη αντίληψη ενός αποικιοκρατικού μουσειακού οργανισμού του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις διεθνείς απαιτήσεις, και στους κώδικες της ηθικής, που αφορούν σήμερα την επιστροφή των κλεμμένων ή των λαθραίως εξαχθέντων άρα παρανόμως πολιτιστικών αγαθών».
Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ευχαρίστησε την Υπουργό για τη σημαντική της χειρονομία. «Η αίθουσα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι υποδοχές έτοιμες για την επιστροφή. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτό που προτείνετε. Ένας νέος τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους», δήλωσε.
Βασικός στόχος του Μουσείου για τα επόμενα χρόνια είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων ναών της Ακρόπολης. «Το μουσείο της Ακρόπολης στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική. Η Αρχαϊκή έχει έναν και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή προ-Παρθενώνα. Χωρίς την Αρχαϊκή Ακρόπολη δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς την κλασική Ακρόπολη και τα κλασικά μνημεία της. Αυτός είναι οι ναός που έκαψαν οι Πέρσες.
»Γι’ αυτό και η έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τα αρχαιολογικά μας μουσεία έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν επώνυμα εκθέματα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το ρόλο που έπαιζε ένα έκθεμα στον ιστορικό του χώρο», επεσήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
Πηγή: archaiologia.gr
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ