- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ελληνικά με το νι και με το σίγμα από τον Καναδά
«Rebooting the Greek language/ Επανεκκινώντας την ελληνική γλώσσα» για τους Έλληνες της διασποράς
«Rebooting the Greek language» είναι το όνομα της εφαρμογής που στοχεύει να επαναφέρει τα ελληνικά στα σπίτια των Ελλήνων της διασποράς.
Στα τέλη της δεκαετίας του 50, και στις αρχές του 1960, ένα μεγάλο κύμα προσφύγων έφυγε από την Ελλάδα έχοντας στις λιγοστές αποσκευές τους, όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Βασικοί προορισμοί τους, οι αγγλόφωνες ΗΠΑ και Αυστραλία, αλλά και ο Καναδάς. Σε όλα αυτά τα σημεία του χάρτη, δημιούργησαν δραστήριες κοινότητες, σχολεία και εκκλησίες και από το κυριακάτικο τραπέζι της διασποράς δεν έλειπαν τα αστεία, τα πειράγματα και οι φασαριόζικες συζητήσεις στα ελληνικά.
Τα χρόνια πέρασαν, οι επόμενες γενιές των πρώτων ελλήνων προσφύγων αφομοιώθηκαν από τις εκεί κοινωνίες, τα ελληνικά άρχισαν σταδιακά να εκλείπουν όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από τα ίδια τα σπίτια.
Ταινίες όπως η άκρως επιτυχημένη κωμωδία της ελληνικής καταγωγής Νία Βαρντάλος «Γάμος α λα ελληνικά», μπορεί να σκιαγραφούν με χιούμορ τους Έλληνες της διασποράς και τα διαφορετικά για τα αμερικανικά δεδομένα ήθη και έθιμά τους, η πραγματικότητα όμως, είναι σκληρή: η ελληνική γλώσσα μιλιέται ολοένα και λιγότερο.
Επιστρατεύοντας τη βαθιά αγάπη του για τα ελληνικά και τη διάσωσή τους, το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών Στ. Νιάρχος, δημιούργησε μεταξύ πολλών άλλων σπουδαίων πραγμάτων για την Ελληνική γλώσσα και μία σωτήρια εφαρμογή. «Rebooting the greek language/ Επανεκκινώντας την ελληνική γλώσσα» είναι το όνομα του συγκεκριμένου project και στοχεύει να επαναφέρει τα ελληνικά στα σπίτια των Ελλήνων της διασποράς.
Η σημαντικότερη πτυχή της συγκεκριμένης εφαρμογής, είναι ότι τοποθετεί τη χαρά του παιχνιδιού στο επίκεντρο, μετατρέποντας τον πονοκέφαλο της εκμάθησης μιας τόσο δύσκολης γλώσσας όπως τα ελληνικά, σε… παιχνιδάκι. Με την υιοθέτηση στοιχείων που συναντάμε σε βιντεοπαιχνίδια, όπως επιβραβεύσεις, σκορ, προσωπικά ρεκόρ, κ.ά, η ελληνική γλώσσα παρουσιάζεται στους νεαρούς μαθητές/παίκτες σαν ένα είδος δημιουργικής και άκρως διασκεδαστικής ενασχόλησης.
Παράλληλα, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους στα ελληνικά, μέσα από πλούσια στατιστικά στοιχεία, που συνθέτουν με σαφήνεια το μαθησιακό τους προφίλ.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε, ότι η απόσταση Ελλάδα-Καναδάς, είναι πλέον ένα videogame δρόμος: με τους μικρούς gamers να παίζουν και να μαθαίνουν, πηγαίνοντας κόντρα-χωρίς καν να το καταλαβαίνουν-στη λογική της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, που ισοπεδώνει τη διαφορετικότητα των λαών και δεν συγκινείται με την ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε έθνους.
Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται λοιπόν, η επιστροφή στις ρίζες περνά πλέον μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που συνδέει τις νεότερες γενιές των Ελλήνων της διασποράς με το ζωτικής σημασίας παρελθόν τους.
Δείτε το video με το teaser του Rebooting the Greek language