Πολιτισμος

Πέθανε ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας Αμίρι Μπαράκα

Καθιερώθηκε με επιθετικά έργα υπέρ των Αφροαμερικανών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58194-116302.jpg

Ο Αμίρι Μπαράκα, ένας από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους Αφροαμερικανούς λογοτέχνες και πολιτικούς ακτιβιστές, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Γεννήθηκε το 1934 στο Νιου Τζέρσεϊ ως Έβερετ Λιρόι Τζόουνς. Σε ηλικία 20 ετών, μπήκε στην αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά απολύθηκε μόλις έγιναν γνωστές οι φιλοσοβιετικές θέσεις του.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στον λογοτεχνικό χώρο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αρχικά μέσα από τα ποιήματά του, τα δοκίμιά του για την τζαζ και τη σύνδεσή του με τους Μπητ συγγραφείς. Καθιερώθηκε με το προκλητικό για την εποχή θεατρικό του «Dutchman» (1963), στο οποίο άσκησε κριτική στους λευκούς των ΗΠΑ για τη ρατσιστική μεταχείριση του μαύρου πληθυσμού.

Μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Μάλκολμ Χ, έγινε πλέον επιθετικά «πολιτισμικός εθνικιστής» υπέρ της μαύρης κοινότητας, ασπάστηκε το μουσουλμανικό θρήσκευμα όπως ο Μάλκολμ Χ και υιοθέτησε το ψευδώνυμο «Αμίρι Μπαράκα». Αργότερα αποκήρυξε τον «μαύρο εθνικισμό» και δήλωσε Μαρξιστής.

Προκάλεσε εκ νέου σάλο το 2002 με το ποίημά του «Κάποιος ανατίναξε την Αμερική;», που αναφερόταν στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και θεωρήθηκε αντισημιτικό. Λόγω των γενικότερων αντιδράσεων, ο Μπαράκα έχασε τον τίτλο του ως Δαφνοστεφής Ποιητής του Νιου Τζέρσεϊ – τίτλο που η πολιτεία αναγκάστηκε να καταργήσει, αφού οι σχετικοί τίτλοι είναι συνήθως ισόβιοι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.