Πολιτισμος

Ο Άγγελος Δεληβορριάς αποχωρεί από το Μπενάκη

Aποκλειστική δήλωσή του στην ΑTHENS VOICE

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55651-112031.jpg

Σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε ειδικά για την A.V. ο Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη συναντήθηκε και μίλησε με το σκηνοθέτη και σκηνογράφο Νίκο Πετρόπουλο με αφορμή την όπερα «Ριγολέττος» που σκηνοθετεί ο δεύτερος για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τη συζήτησή τους κατέγραψε η Κατερίνα Ανέστη. Λίγο πριν από το τέλος συζήτησης κι ενώ ο Νίκος Πετρόπουλος επισήμανε πως ο Σοστακόβιτς έχει γράψει εξαιρετική τζαζ μουσική η δημοσιογράφος ευχήθηκε… «Μακάρι να την ακούσουμε κάπου. Να, εδώ στο Μουσείο Μπενάκη, κύριε Δεληβορριά…». «Αυτό ας το κάνουν οι διάδοχοί μου, διότι εγώ αποχωρώ. Ως εδώ ήταν. Δεν πάει άλλο», ήταν η απάντησή του.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς είναι απόλυτα ταυτισμένος με το Μουσείο Μπενάκη, αφού από το 1973 ανέλαβε διευθυντής του –ολοκλήρωσε και τη ριζική ανάπλαση του τον Ιούνιο του 2000. Για την οργάνωση των νέων εκθεσιακών χώρων έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Γι’ αυτό αυτή η είδηση έχει μεγάλη σημασία, αφού το Μουσείο Μπενάκη είναι από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην Κατερίνα Ανέστη.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς στην A.V.

Στην ειδική έκδοση «Χειμώνας 2010» η A.V. έκανε μια επισκόπηση των μεγαλύτερων γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη μέσα στη δεκαετία (2000-2010). Ο Α.Δ. μίλησε για τη δημιουργία του Μουσείου Μπενάκη στην Οδό Πειραιώς.

n

«….Το νέο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, νομίζω, άλλαξε τη δημογραφία του πολιτισμού. Δεν ήταν μόνο το μοντέρνο κτίριο που κέρδισε το ενδιαφέρον μιας νεότερης γενιάς, ήταν (κυρίως) το πνεύμα που διέπει και κυριαρχεί σ’ αυτό το μουσείο και θα επιμείνω σ’ αυτό, γιατί δεν έχει καμία σχέση με τα συμβαίνοντα σε άλλους μουσειακούς οργανισμούς. Είναι τα εκθεσιακά του προγράμματα, οι εκθέσεις φωτογραφίας, είναι ακόμα τα γλέντια που οργανώνουμε, οι άνθρωποι τους οποίους τιμάμε σε τακτά διαστήματα, όλα αυτά δημιουργούν μια σχέση αίματος ανάμεσα στο ίδρυμα και στον κόσμο του….. Αυτό το ανοιχτό πνεύμα και η ευελιξία των προγραμμάτων του ενδιαφέρουν αμεσότερα τη νεότερη γενιά.Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους κάποιος, η ATHENS VOICE στην περίπτωση, αποφάσισε να το «βραβεύσει» με τον τρόπο της. Γιατί εγώ περίμενα ότι θα είχε βραβευθεί και από κάπου. Η αναγνώριση γι’ αυτό το μουσείο δεν ήρθε ποτέ από την πολιτεία, ήρθε από αυτούς που τα πονάνε τα πράγματα. Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός: Η ελληνική πολιτεία αγνοεί παντελώς τον πολιτισμό….». Διαβάστε όλη τη συνέντευξή του εδώ

Ποιος είναι ο Άγγελος Δεληβορριάς

Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα, άρχισε τις σπουδές του το 1956 στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1964 στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ/Μπραϊσγκάου και το 1965, έπειτα από επιτυχή διαγωνισμό, διορίστηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του Χρήστου και της Σέμνης Καρούζου και αργότερα ως επιμελητής στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας. Το 1969, με υποτροφία της Αlexander von Humboldt Stiftung, άρχισε τη μελέτη της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, την οποία και ολοκλήρωσε το 1972. Κατά το διάστημα 1972-1973 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Από το 1973 διευθύνει το Μουσείο Μπενάκη. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

*Credit: (φωτό μουσείου) ΦΩΤΟ: ΚΟΥΡΓΙΑΝΔΑΚΗΣ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Park your Cinema 2024: Δωρεάν προβολές τον Ιούλιο στο ΚΠΙΣΝ
Park your Cinema: Τον Ιούλιο βλέπουμε ταινίες στο Ξέφωτο εντελώς δωρεάν

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους, επιλεγμένες από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχονται στο ΚΠΙΣΝ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.