- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή η βρετανίδα συγγραφέας και κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας από το 2007 για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της λογοτεχνίας, Ντόρις Λέσιγνκ.
Γεννήθηκε το 1919 στην Περσία, νυν Ιράν, από βρετανούς γονείς. Μεγάλωσε στη Νότια Ροδεσία, νυν Ζιμπάμπουε. Γεννήθηκε από γονείς Βρετανούς των αποικιών. Ο πατέρας της, Άλφρεντ Τάυλερ, μετά τον τραυματισμό του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασε το ένα του πόδι, ταξίδεψε στην Περσία και έγινε υπάλληλος στην Αυτοκρατορική Τράπεζα της Περσίας. Η μητέρα της Έμιλυ Μοντ Τάυλερ ασκούσε το επάγγελμα της νοσοκόμας.
Το 1925, η οικογένεια ταξίδεψε στην Ροδεσία, όπου αγόρασε χίλια περίπου εκτάρια γης με καλλιέργειες καλαμποκιού. Οι καλλιέργειες ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να αποδώσουν τα αναμενόμενα και η Ντόρις μπήκε οικότροφος σε θρησκευτικό σχολείο, το οποίο εγκατέλειψε οριστικά στην ηλικία των 13 για να εργασθεί ως γκουβερνάντα και στη συνέχεια ως τηλεφωνήτρια.
Το 1949, έχοντας φτάσει στην Αγγλία εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Tραγουδώντας το χορτάρι», που σηματοδότησε την αρχή της λογοτεχνικής της σταδιοδρομίας. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο με τον γιο της, μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, όπου εργάσθηκε ως γραμματέας.
Τα βιβλία της άρχισαν να γίνονται γνωστά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και γνώρισαν έκτοτε μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Πίστευε ότι το βρετανικό κατεστημένο ποτέ δεν την συγχώρησε πραγματικά για τη σχέση της με τον σοσιαλισμό στα μεταπολεμικά χρόνια αλλά και για το ότι υπήρξε μαχητική φεμινίστρια.
Η Ντόρις Λέσινγκ τιμήθηκε με πλειάδα διεθνών διακρίσεων, όπως τα βραβεία David Cohen Memorial Prize, Spain Prince of Asturias Prize, ST Dupont Golden PEN Award και, βέβαια, το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Απέκτησε παγκόσμια φήμη στη δεκαετία του '60 χάρη στο αυτοβιογραφικό «Χρυσό σημειωματάριο, αγαπημένο λογοτεχνικό ανάγνωσμα των φεμινιστριών ανά τον κόσμο). Ως συγγραφέας διακρίθηκε και για τα δοκίμια και τα διηγήματά της. Για το μυθιστόρημά της «Ο καλός τρομοκράτης» , τιμήθηκε το 1985 με το λογοτεχνικό βραβείο W.Η. Smith. Στα λογοτεχνικά της έργα συμπεριλαμβάνεται και η πενταλογία «Τα παιδιά της βίας», που περικλείει την αγωνία της για την ανθρώπινη περιπέτεια.
Η Ντόρις Λέσινγκ είχε περιγραφεί από τη Σουηδική Ακαδημία ως «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».
Δ.Α.