Πολιτισμος

Ελληνική πόλη για μια μέρα το Λονδίνο

Greece is the Word στη βρετανική πρωτεύουσα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα με τίτλο «Greece is the Word» διοργανώθηκε το Σάββατο στο Purcell Room του Southbank Centre στο Λονδίνο. Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική και άλλες μορφές καλλιτεχνικής δραστηριότητας, αλλά και να εξετάσει συνοπτικά τις ρίζες, τις επιπτώσεις και το μέλλον της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της βρετανίδας δημοσιογράφου Ρόζι Γκόλντσμιθ και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν στο Λονδίνο και βρετανών φιλελλήνων. Είχε τη στήριξη του Southbank Centre, του Arts Council England και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βρετανία.

Η ημέρα άνοιξε με μια παρουσίαση του χαρακτήρα της Ωραίας Ελένης από τη γνωστή ιστορικό Μπέτανι Χιουζ, που έχει συγγράψει πολλά βιβλία και έχει παρουσιάσει τηλεοπτικές εκπομπές στη Βρετανία για την αρχαία Ελλάδα. Στη συνέχεια η γνωστή από τα βιβλία της στην Ελλάδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ παρουσίασε τρεις έλληνες ποιητές που απήγγειλαν έργα τους στα ελληνικά και τα αγγλικά: τους Κατερίνα Ηλιοπούλου, Διονύση Καψάλη και Βασίλη Αμανατίδη. Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες έχουν «εκπαιδευθεί» στο να μην περιμένουν οικονομική στήριξη από το κράτος, αλλά παρόλα αυτά η πνευματική δραστηριότητα είναι αρκετά έντονη.

Σειρά στην εκδήλωση είχε μετά η συζήτηση μεταξύ της κ. Χίσλοπ, των ελλήνων συγγραφέων Ιωάννας Καρυστιάνη και Αλέξη Σταμάτη και του ελληνοβρετανού μεταφραστή και καθηγητή Λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Κόνολι. Επισημάνθηκε το πλήγμα για το χώρο από την απόφαση κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες συγγραφείς σε σχέση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν ατζέντηδες να τους προωθούν και η ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες μεταφράσεις σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στα αγγλικά.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση για την κρίση υπό το συντονισμό του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου Πωλ Μέισον, που έχει καλύψει από κοντά τα γεγονότα στην Ελλάδα για το BBC και πλέον για το Channel 4 και με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου και γνωστής ως μπλόγκερ στη Βρετανία Θεοδώρας Οικονομίδη, του καθηγητή Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο London Business School Μιχάλη Ιακωβίδη και της δημοσιογράφου με έδρα το Λονδίνο Μαρίας Μαργαρώνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με το λεγόμενο «Καμπαρέ Κρίσης της Κατερίνας», μια συλλογή καλλιτεχνικών δρώμενων με παρουσιάστρια την Κατερίνα Βρανά, ελληνίδα κωμικό και ηθοποιό της Βρετανίας που άνοιξε την ενότητα με την επίκαιρη κωμωδία της. Ακολούθησε ελληνική παραδοσιακή μουσική από τον Παύλο Μελά και τους moosootoo, ανάγνωση ποιημάτων των Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη από τη Βικτόρια Χίσλοπ και τους ηθοποιούς Νίκο Πουρσανίδη και Εύα Σιμάτου, σχεδίαση φιγούρων υπό τους ήχους του ρεμπέτικου από το Γάλλο Νταβίντ Προυντόμ, συγγραφέα του μυθιστορήματος-κόμικ Rebetiko, το μονόπρακτο Innerview του Αλέξη Σταμάτη, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, με τους Νίκο Πουρσανίδη και Εύα Σιμάτου, ανάγνωση ιστορίας για την ποίηση και απαγγελία ποίησης από την Κατερίνα Ηλιοπούλου, προβολή αποσπασμάτων από τέσσερα ντοκιμαντέρ για πτυχές της ελληνικής κρίσης από έλληνες και βρετανούς κινηματογραφιστές και η βραδιά ολοκληρώθηκε με περισσότερη κωμωδία, μουσική και χορό.

Δ.Κ.