Πολιτισμος

Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013" του Δημήτρη Φύσσα

Ηλεκτρονικό βιβλίο του συγγραφέα και συνεργάτη της Athens Voice που έφυγε από την ζωή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50705-103938.jpg

Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013" του Δημήτρη Φύσσα

Με αφορμή τον θάνατο του Δημήτρη Φύσσα, δημοσιογράφου, συγγραφέα και για χρόνια συνεργάτης της ATHENS VOICE σε ηλικία 68 ετών, αναδημοσιεύεται το κείμενο «Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013"».

Με παρουσίαση σ' έναν ασυνήθιστο χώρο, το λαϊκό σκακιστικό καφενείο «Πανελλήνιον» της οδού Μαυρομιχάλη, συνδυάστηκε το διαδικτυακό ανέβασμα του βιβλίου «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου». Το βιβλίο υπογράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας και υπάρχει μόνο στο ίντερνετ, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, οι εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών Κώστας Μαυρουδής («Το δέντρο») και Δημήτρης Κανελλόπουλος («Οροπέδιο»), ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τάσος Γουδέλης, οι εκδότες Εύα Καραϊτίδη («Εστία»)και Βασίλης Χατζηιακώβου («Παρουσία»), ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης και άλλοι.

Διαβάστε εδώ και εδώ το λεξικό.

Βασικά δεδομένα για το βιβλίο:

  • Είναι ένα Αλφαβητικό Λεξικό 960 σελίδων (word 12άρι), με 3.500 υποσημειώσεις και μη ακαδημαϊκό γράψιμο
  • Αποτελείται από 600 περίπου λήμματα / 550 περίπου σινεμά (υπάρχουν και λήμματα παραπεμπτικά)
  • Περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι κινηματογράφοι: χειμωνιάτικοι και θερινοί, εντοπισμένοι και μη, λαϊκοί και κυριλέ, κανονικοί και τσοντάδικα, διατηρητέοι και όχι, βραχύβιοι και μακρόβιοι, κατεδαφισμένοι, κουφάρια ή σε λειτουργία κλπ
  • Χρονικά, καλύπτεται η περίοδος από τον Νοέμβρη του 1896 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2013
  • Τοπικά, καταγράφονται όσα σινεμά λειτούργησαν/λειτουργούν στα όρια του σημερινού Δήμου Αθηναίων
  • Η δουλειά κράτησε 10 χρόνια, με επιτόπια έρευνα σε οικόπεδα, 300 περίπου προφορικές μαρτυρίες (άνθρωποι του κλάδου συν θεατές), προγράμματα, εισιτήρια, εφημερίδες, βιβλία, μπλογκ, χειρόγραφα, σκίτσα, περιοδικά, φιλμ κ.λπ.
  • Ένα ιδανικό λήμμα περιλαμβάνει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς

Μ.Φ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Μουσεία, σημαντικοί φορείς που προάγουν την εκπαίδευση και την έρευνα
Μουσεία, σημαντικοί φορείς που προάγουν την εκπαίδευση και την έρευνα

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων ICOM 2024, φέτος διοργανώθηκε η Ημερίδα «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.