Πολιτισμος

Παράνομες αρχαιότητες στο σφυρί από τους οίκους Sotheby’s και Christie’s

Τι αναφέρει ο αρχαιολόγος-ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης

33446-75562.JPG
Ευγενία Μίγδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
a_roman_marble_head_of_aphrodite_copy.jpg

Όπως μας ενημερώνει ο αρχαιολόγος-ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s αντίστοιχα, βγάζουν στο σφυρί δύο παράνομες αρχαιότητες.

afrod.jpg

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε μια μαρμάρινη κεφαλή Αφροδίτης από το κατασχεθέν Αρχείο Σάιμς-Μιχαηλίδη. Παρόλο που η εικόνα δεν αποτελεί τεκμήριο παράνομης δραστηριότητας, ο Sotheby's στην ενότητα που αφορά στο ιστορικό προέλευσής του ξεκινάει από τον Σάιμς. Σύμφωνα με τον Χ.Τ., δεδομένου ότι το δίδυμο Σάιμς-Μιχαηλίδη αποτέλεσαν τους πλέον διαβόητους εμπόρους αρχαιοτήτων των καιρών μας, με αναρίθμητες αρχαιότητες που αποδείχτηκαν παράνομες, το ελάχιστο που όφειλε να πράξει ο Sotheby’s ήταν να παρουσιάσει αποδείξεις (για τους πελάτες, ερευνητές και το κοινό), πως η εν λόγω μαρμάρινη κεφαλή είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και καθόλα νόμιμη. Ο κατάλογος του Sotheby’s ωστόσο δεν περιέχει καμία απόδειξη ούτε έστω μια ένδειξη.

an_attic_red_figured_hydria_attributed_to_the_pan_painter_circa_460_b_c_ancient_art_antiquities_vases_christie_s_copy.jpg

Στη δεύτερη φωτογραφία εικονίζεται ελληνικό αγγείο από το αρχείο Becchina, πριν τη συντήρηση και αποκατάστασή του, καλυμμένο με χώμα, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι λείπει μια φλοίδα από το κέντρο του ζωγραφικού διάκοσμου. Συγκρίνοντάς το με την εικόνα που δημοσιεύει ο οίκος στον κατάλογο, το αγγείο είναι καθαρό, ενώ η φλοίδα που λείπει έχει καλυφθεί με μαύρη βαφή.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το τιμολόγιο από τον Becchina στον Termer, που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος στο αρχείο Becchina, το οποίο συνδέει το αρχαίο αντικείμενο με έναν διαβόητο και καταδικασμένο ντίλερ αρχαιοτήτων.

thumbnail.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.