Πολιτισμος

Το Ινστιτούτο Goethe γιορτάζει τα 100 χρόνια του Bauhaus

Εκδηλώσεις από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Ιούνιο του 2019

Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus, το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, μία σειρά εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη και την επιρροή του από το 1919 έως και σήμερα.

Το Bauhaus αποτελεί ένα αισθητικό ουσιαστικά κίνημα, πάνω στο οποίο έχει ακουμπήσει η αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, οι εικαστικές τέχνες, ο χορός, το φιλμ, η παιδαγωγική και η μουσική. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του είναι τα λευκά «κυβιστικά» κτήρια, οι κατοικίες με έντονο το στοιχείο του γυαλιού, οι καρέκλες με μεταλλικό σκελετό, τα πεζά γράμματα και γενικότερα στοιχεία που θα λέγαμε ότι ακουμπάν στο μοντέρνο.

Bauhaus Atelier Dessau © Hans Engels

Κατά τις εκδηλώσεις του Goethe - Institut Athen, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Οκτωβρίου, συνεργαζόμενοι φορείς, ειδικοί και επισκέπτες θα αναζητήσουν τα βήματα του Bauhaus στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στα προγράμματα για όλες τις ηλικίες θα υπάρχει μία πλήρης σύμπραξη των τμημάτων του Ινστιτούτου, με τη συμμετοχή του Γλωσσικού και Πολιτιστικού Τμήματος, αλλά και του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Πληροφόρησης.

25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Γιορτή Bauhaus στο σπίτι μας
Μια γιορτή στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του Ινστιτούτου, με βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκδόσεις, φιλμ, εγκαταστάσεις φωτισμού. Η διαμόρφωση έγινε με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών όπως του καλλιτεχνικού ντούο Barking Dogs United (Νίκος Αρβανίτης & Naomi Tereza Salmon), του φωτογράφου Hans Engels, της σχεδιάστριας φωτισμού Στέλλας Κάλτσου.

BARKING DOGS UNITED

Human Dollz

Το duo καλλιτεχνών ιδρύθηκε από τον Νίκο Αρβανίτη και την Naomi Tereza Salmon το 2005: «Σκυλιά που γαυγίζουν δεν δαγκώνουν. Οι Barking Dogs United γαυγίζουν μιας και στην Τέχνη δεν υπάρχει λόγος να δαγκώνουν». Οι Barking Dogs United συμμετέχουν με το πρότζεκτ Human Dollz. Τι είναι οι Human Dollz; Αντικείμενο τέχνης ή ντιζάιν; Μπάντα; Είδωλα; Σάτιρα του Bauhaus; Με πηγή έμπνευσης το «Τριαδικό Μπαλέτο» (1922) του Oskar Schlemmer κάνουν την εμφάνισή τους το 1999 τρεις παράξενες φιγούρες. Με κοστούμια. Με κοστούμια κατασκευασμένα από υλικά που βρίσκει κανείς σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας και κατασκευών. Οι τρεις φιγούρες κινούνται στο χώρο της μουσικής, του βίντεο, της περφόρμανς και της μόδας. Ποιες είναι; Είναι οι Pyramid Doll, Spehre Doll & Cube Doll. Για τα βίντεό τους χρησιμοποιούν ιστορικά κτήρια και χώρους του Bauhaus, όπως το γραφείο του Walter Gropius στο κτήριο Van-De-Velde στο Πανεπιστήμιο του Bauhaus, το Μνημείο των «Märzgefallenen», το «Haus am Horn» στη Βαϊμάρη, το Meisterhaus του Oskar Schlemmer, τη Σκηνή Bauhaus στο Dessau και το Αρχείο Bauhaus στο Βερολίνο. Οι τρεις ανθρώπινες κούκλες παίζουν τους ρόλους που τους υπαγορεύουν οι ίδιοι οι χώροι. Προσπαθούν να βιώσουν την ιστορία των χώρων ερμηνεύοντάς τους εκ νέου. Οι Human Dollz είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Bauhauslab 09.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου

25/10/2018

Έναρξη - Γιορτή

19:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος» (D 2010, 104´)
Σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker & Kerstin Sutterheim. Αγγλικά/Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

To Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus. To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ.

Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.

21:00: Ρεσιτάλ Πιάνου της Λενιώς Λιάτσου

Λενιώ Λιάτσου © Yorgis Yerolympos

Josef Matthias Hauer - Seven little Pieces for Piano, Op.3 (1913)
Νίκος Σκαλκώτας: 15 Little Piano Variations (1927)
Eriκ Satie: Gymnopédie No.2 (1888)
Stefan Wolpe: Stehende Musik (1925)
Erik Satie: Gymnopédie No.1 (1888)
Arnold Schönberg: Sechs kleine Klavierstücke, Op. 19 (1913)
Arnold Schönberg: Drei Klavierstücke , Op. 11 (1909)

22:00: DJ DET από τον Γιώργο Μωραΐτη

Giorgos Moraitis

Ο Γιώργος Μωραΐτης δραστηριοποιείται στο πεδίο των ηχητικών εγκαταστάσεων και της γλυπτικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον του για τον ήχο εστιάζεται στην εμπλοκή του με θέματα ακουστικής και ψυχοακουστικής όπως και θεματικές που σχετίζονται με το σώμα, τη γλυπτική, το βίντεο, καθώς και ένα σύνολο άλλων θεματικών που συνδέονται με τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης, και που αναπτύσσουν έναν σύγχρονο διάλογο στις εικαστικές τέχνες.

3/11/2018

11:00 - 13:00: Κοστούμια - Ήχος - Χρώματα - Κίνηση

Ένα εργαστήριο για παιδιά/νέους 12 έως 14 χρονών με αφετηρία το αριστουργηματικό έργο «Τριαδικό Μπαλέτο» του Oskar Schlemmer. Τι ήταν (και είναι ακόμα) το Bauhaus; Τι ήταν (και είναι ακόμα) το «Τριαδικό Μπαλέτο». Κατασκευάζοντας κοστούμια και δουλεύοντας πάνω σε φόρμες, σχήματα, κίνηση με μουσική οι νεαροί συμμετέχοντες σχηματίζουν μια εικόνα του Bauhaus και της θρυλικής του σκηνής ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν οι ίδιοι το συνδυασμό κίνηση-μουσική. Το εργαστήριο διευθύνει η ιστορικός και κριτικός χορού Νατάσα Χασιώτη.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 29/10 στο sofia.michailidou@athen.goethe.org. Αριθμός συμμετεχόντων: 15

19/11/2018

20:30: Bauhaus και χορός - Το τριαδικό μπαλέτο του Oskar Schlemmer
Προβολή ταινίας και lecture με την Νατάσα Χασιώτη, ιστορικό και κριτικό χορού - Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σε ελληνική γλώσσα

Ο Oskar Schlemmer (1888-1943) υπήρξε εμβληματική μορφή της σκηνής του Bauhaus, την οποία και διηύθυνε από το 1923 έως το 1929. Με το «Τριαδικό Μπαλέτο» και τους «Χορούς Bauhaus» διερευνούσε μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως το πεδίο έντασης ανθρώπου-χώρου και εκ τούτου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης.