- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Ουμπέρτο Έκο εξηγεί γιατί μας αρέσει να κάνουμε λίστες
«Οι λίστες μας αρέσουν, γιατί δεν θέλουμε να πεθάνουμε»
Η εμμονή του Ουμπέρτο Έκο με τις λίστες ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να γράψει το βιβλίο «Η ομορφιά της λίστας» (2010), αλλά και να επιμεληθεί μία αφιερωμένη στις λίστες έκθεση στο Λούβρο. Με αφορμή την δεύτερη είχε παραχωρήσει και μία συνέντευξη στο Spiegel, στην οποία εξηγούσε την σημασία που έχουν οι λίστες στη ζωή του ανθρώπου ανά τους αιώνες.
Κατά τον Έκο, οι λίστες έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια για να πούμε κάτι -όταν υπάρχει «έλλειψη γλώσσας»-, όπως όταν δύο ερωτευμένοι προσπαθούν να περιγράψουν ο ένας τον άλλον απαριθμώντας τα όμορφα χαρακτηριστικά του. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ως απλά ανθρώπινα όντα προσπαθούμε να επιβάλλουμε την τάξη στην «άβυσσο», που αντικρίζουμε καθημερινά, μέσα από λίστες, καταλόγους, συλλογές μουσείων, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Σύμφωνα με αυτό, ο Έκο υποστήριζε ότι οι λίστες αποτελούν την απαρχή του πολιτισμού και μέρος της ιστορίας της τέχνης και της λογοτεχνίας, γιατί «τι θέλει ο πολιτισμός; Να κάνει το άπειρο κατανοητό. Επιπλέον, θέλει να δημιουργήσει τάξη – όχι πάντα, αλλά συχνά». Οι λίστες σηματοδοτούν μία υψηλά ανεπτυγμένη και καλλιεργημένη κοινωνία, διότι μία λίστα μας επιτρέπει να αμφισβητούμε τους βασικούς ορισμούς και οι βασικοί ορισμοί είναι πρωτόγονοι σε συσχετισμό με τις λίστες.
Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε την απαρίθμηση των ερωμένων του Ντον Τζοβάννι στην ομώνυμη όπερα, των αντικειμένων που βρίσκονται στα συρτάρια του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις και των πλοίων των Αχαιών στην «Ιλιάδα» του Ομήρου. Λίστες, όμως, που αποτελούν πολιτιστικά επιτεύγματα, ο Έκο θεωρούσε και τις καθημερινές πρακτικές λίστες, όπως είναι τα μενού των εστιατόριων, οι λίστες του σούπερ μάρκετ και οι διαθήκες.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις λίστες φαίνονται περιττές, αφού είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν, αλλά εμείς συνεχίζουμε να τις κάνουμε. Το γεγονός αυτό ο Έκο το εξήγησε με τον εξής τρόπο: «Έχουμε ένα πολύ αποθαρρυντικό και ταπεινωτικό όριο: τον θάνατο. Γι’ αυτό μας αρέσουν όλα τα πράγματα που θεωρούμε ότι δεν έχουν όρια και συνεπώς ούτε τέλος. Είναι ο τρόπος μας να ξεφύγουμε από τις σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο. Οι λίστες μας αρέσουν, γιατί δεν θέλουμε να πεθάνουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Λίνα Μενδώνη: Ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Πώς ένα σπάνιο σχέδιο των «Τριών Χαρίτων» του Ραφαήλ αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυμνό, τη σεμνότητα, την ντροπή
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.