Πολιτισμος

Γεύσεις, μουσικές και παραδόσεις στο 2o Πολιτιστικό Πανηγύρι Κιάτου

Η «Μεγάλη Γιορτή» στο λιμάνι του Κορινθιακού που μυρίζει θάλασσα & καλοκαίρι

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3464-001.jpg

Το Πολιτιστικό Πανηγύρι Κιάτου έρχεται για δεύτερη χρονιά να μεταμορφώσει το Λιμάνι του Κορινθιακού. Από τις 4 έως και τις 11 Αυγούστου οι διοργανωτές περιμένουν τον κόσμο σε μία γιορτή με τοπικά προϊόντα, παραδόσεις, κοινωνικές πρακτικές και μουσική, που αποσκοπεί στην συνάθροιση, στο αντάμωμα, στη μάζωξη, στη συζήτηση, στη συνάντηση με τους συντοπίτες, στο να μάθει ο «ξένος» τις τοπικές λιχουδιές και να χορέψει σε νέους για εκείνον ρυθμούς, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Είναι μία τοπική γιορτή που έρχεται να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό μέσα από το βιωματικό λαϊκό πολιτισμό των απλών ανθρώπων με τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές και τις συνεργατικές πρωτοβουλίες του.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρίσκεται «Το Αγροτικόν», το λαογραφικό εκθετήριο αγροτικής κληρονομιάς του Φεστιβάλ Πόλης. Εκεί θα αποτυπώνεται, όπως δηλώνουν μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, η σχέση του πολιτισμού της περιοχής με το περιβάλλον, την παραγωγική δραστηριότητα, την επιχειρηματικότητα και τον σεβασμό και την αγάπη των ντόπιων προς τη θάλασσα.

7574367-6542430-01.jpg
© Μαρία Κατσίνη

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «το 2o Πολιτιστικό Πανηγύρι Κιάτου» απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, μέσα από το βιωματικό λαϊκό πολιτισμό των απλών ανθρώπων, με τα ήθη και τα έθιμα, με τις γιορτές και τις συνεργατικές πρωτοβουλίες γιατί, όπως έλεγε και ο Bertolt Brecht: "λαϊκός σημαίνει να γίνεσαι κατανοητός στις πλατιές μάζες, παίρνοντας το δικό τους τρόπο έκφρασης και εμπλουτίζοντας τον. Να αποδέχεσαι την σκοπιά τους αλλά να την στερεώνεις και να τη διορθώνεις..."».

Η λαϊκή παράδοση, ως στοιχείο πολιτισμικής αυτογνωσίας, αναδεικνύεται μέσα από την 2η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, όχι όμως με συντηρητικές αντιλήψεις, αλλά σε έναν χώρο απόλυτα λειτουργικό και ευχάριστο, σε εκθεσιακά πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στον επισκέπτη αλλά και στις ανάγκες των δεκάδων εμπόρων.

Για να αποδώσουν τη μουσική παράδοση του τόπου θα πραγματοποιηθούν συναυλιακά δρώμενα, στα οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Οι καλλιτέχνες που έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν σε αυτά είναι ο Βαγγέλης Κορακάκης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Κώστας Μάντζιος, η Άντζελα Ορφανού, ο Σόλης Μπαρκή, η Μαριάννα Γκέκα και ο Θοδωρής Κοτονιάς.

36650931_1313708145430518_2874474749101080576_n.jpg

Το ιδιαίτερο ethnic street food αναμένεται να δώσει πνοή στην πολιτιστική ζωή των κατοίκων και να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των παραθεριστών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.