Πολιτισμος

Ο τάφος του Τουταγχαμών δεν κρύβει «φαντάσματα» και μυστικούς θαλάμους (video, εικόνες)

«Είναι απογοητευτικό, όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αιγυπτιακές αρχές έδωσαν τέλος στη θεωρία των κρυφών πρόσθετων θαλάμων ή περασμάτων στον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Οι πρόσφατες αναλύσεις με ραντάρ απέδειξαν ότι οι κρυφοί θάλαμοι δεν υπάρχουν και ουδέποτε υπήρχαν.

Στο παρελθόν, οι Αιγύπτιοι υποστήριζαν ότι ήταν κατά 90% βέβαιοι για την ύπαρξη ενός κρυφού θαλάμου πίσω από τον τοίχο του 3.000 ετών τάφου του μικρού φαραώ.  Σύμφωνα με μια θεωρία ο κρυφός θάλαμος θα μπορούσε να ήταν ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης, η οποία κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών.  

Η είδηση έγινε γνωστή μετά την ανακοίνωση του Μοσταφά Ουαζίρι, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, που έκανε την Κυριακή 6 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της 4ης ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης GEM για τον Τουταγχαμών, που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) στην Γκίζα. 

Hulton Archive/Getty-Ideal Images


Η αναζήτηση του κρυφού τάφου ξεκίνησε από τον αρχαιολόγο, Νίκολας Ριβς. Ο Αιγυπτιολόγος έκανε δύο δοκιμές της θεωρίας του με τη χρήση ειδικών ραντάρ, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα.  Η τρίτη και πιο πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη φέτος με την υποστήριξη του National Geographic Society, είναι μια κοινή επιστημονική αποστολή, υπό τον συντονισμό του Φράνκο Πορτσέλι του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνο και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη. «Καταλήγουμε, με πολύ υψηλό επίπεδο σιγουριάς, ότι η υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη κρυφών θαλάμων πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα GPR».  

Το 2015, ο Ιάπωνας ειδικός Χιροκάτσου Βατανάμπε που πέρασε με ραντάρ τον τάφο του Τουταγχαμών, είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπάρχουν ενδείξεις για κρυφές εισόδους στους τοίχους βόρεια και δυτικά στον νεκρικό θάλαμο. Ωστόσο, ένα δεύτερο σκανάρισμα του τάφου με ραντάρ, από τους μηχανικούς του National Geographic Society το 2016, δεν μπόρεσε να αναπαράγει τα ίδια αποτελέσματα με τον Χιροκάτσου Βατανάμπε. 

EPA/KHALED ELFIQI


«Είναι απογοητευτικό όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πορτσέλι στο National Geographic. 



Στο βίντεο του National Geographic παρουσιάζονται οι παλιές θεωρίες που καταρρίφθηκαν.