- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χρυσές Σφαίρες στα «μαύρα» - Κανείς δεν θα ξαναπεί #MeToo στο Χόλιγουντ (εικόνες, video)
Οι μεγάλοι νικητές και ο αγώνας κατά της σεξουαλικής βίας στον απόηχο του σκανδάλου Γουαϊνστάιν
Με οικοδεσπότη τον κωμικό Σεθ Μέγιερς πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες η 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η τελετή των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων ήταν από τις πλέον πολιτικοποιημένες των τελευταίων ετών καθώς το Χόλιγουντ ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης με κατηγορούμενο τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.
Η εκδήλωση διήρκησε τρεις ώρες και το πολυπόθητο βραβείο σήκωσαν μεγάλα ονόματα της αμερικανικής σόουμπιζ όπως η Νικόλ Κίντμαν, ο Γκάρι Όλντμαν, η Όπρα Γουίνφρι και ο Γιούαν ΜακΓκέγκορ.
Οι γυναίκες δήλωσαν το πιο δυναμικό «παρών» σε τελετή των Χρυσών Σφαιρών απαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στην υποκρισία για τη σεξουαλική βία στη αμερικανική βιομηχανία του θεάματος.
«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη, βολή του παρουσιαστή της τελετής. Ο Μέγιερς συνέχισε με καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουαϊνστάιν εποχή: «Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».
Γυναίκες στα μαύρα
Στο κόκκινο χαλί οι ντίβες του Χόλιγουντ τα «έβαψαν» μαύρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού.
Έμμα Γουάτσον, Τζέσικα Τσαστέιν, Έμμα Στόουν, Χιου Τζάκμαν και Κρίστοφερ Πλάμερ ήταν μεταξύ των πολλών αστέρων που παρέστησαν στην 75η τελετή των πολυπόθητων βραβεύων κινηματογράφου στο το Beverly Hilton Hotel στο Λος Άντζελες την Κυριακή το απόγευμα.
Η Μέριλ Στριπ, η οποία θα μπορούσε να πάρει μια χρυσή σφαίρα για το έργο της στο δράμα των μέσων ενημέρωσης «The Post», είπε : «Οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα μια ανισορροπία ισχύος. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατάχρηση στη βιομηχανία μας. (...) Είναι παντού ».
Η Έμμα Γουάτσον συνοδεύτηκε από τη φίλη της Μαράι Λαράσι, επικεφαλής της βρετανικής γυναικείας οργάνωσης Imkaan.
Πολλοί άνδρες φορούσαν ένα μαύρο πουκάμισο κάτω από το μαύρο σακάκι. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σιωπηρή διαμαρτυρία. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για το θέμα», δήλωσε ο ηθοποιός Ντέιβιντ Θιούλις.
Οι ακτιβιστές συνοδεύουν τα αστέρια
Η Έμμα Γουάτσον και η Λόρα Ντερν ήταν μεταξύ των γυναικών που συνοδεύονταν από οκτώ γυναίκες ακτιβιστές στο γκαλά. Η Μέριλ Στριπ πήγε, για παράδειγμα, με την Ai-jen Poo, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικιακών Εργαζομένων. Η Ταράνα Μπερκ, που ξεκίνησε το #Metoo κίνημα κατά της σεξουαλικής επίθεσης, ήταν επίσης μεταξύ των φιλοξενούμενων και είχε προηγουμένως ανακοινώσει τη συμμετοχή των ακτιβιστών.
Ως ένδειξη αλληλεγγύης για περισσότερη ισότητα των φύλων, πολλά αστέρια έφεραν ένα σήμα της πρωτοβουλίας «Time's Up» Το κίνημα, το οποίο χρηματοδοτεί επίσης ένα νομικό ταμείο, περιλαμβάνει αστέρες κινηματογράφου όπως η Μέριλ Στριπ, η Έμμα Στόουν, η Κέιτ Μπλάνσετ και Γκουίνεθ Πάλτροου.
Παρά το σοβαρό μήνυμα, πολλά αστέρια δεν παραιτήθηκαν από φανταχτερά ή τολμηρές δημιουργίες στα ρούχα τους.
Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από την Ένωση Ξένων Τύπων στο Χόλιγουντ. Τα βραβεία ταινίας θεωρούνται ένα βαρόμετρο για τα Όσκαρ, το οποίο θα απονεμηθουν στις 4 Μαρτίου το. Οι Χρυσές Σφαίρες, η υψηλότερη τιμή του Χόλιγουντ μετά τα Όσκαρ, απονέμονται από την Ομοσπονδία Ξένου Τύπου HFPA).
Οι νικητές
Το πρώτο βραβείο της βραδιάς έλαβε η Νικόλ Κίντμαν για την ερμηνεία στην τηλεοπτική μίνι σειρά «Big Little Lies», στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Γουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.
Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο της Κίντμαν επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) που επίσης παίζει στη σειρά.
Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα της Μάργκαρετ Άτγουντ, «The Handmaid's Tale». Στη σειρά οι ΗΠΑ καταδυναστεύονται από μια μιας φονταμενταλιστική δικτατορία, η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες.
Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.
Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Ελίζαμπεθ Μος, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά. Το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου και «στις γυναίκες (...) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».
Χρυσή σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία έλαβε ο Γκιγιέρμο δελ Τόρο (The Shape of Water), καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το Lady Bird, το βραβείο πρώτου ρόλου σε δραματική ταινία πήγε στον Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour) για το ρόλο του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ, το βραβείο δεύτερου ρόλου σε δραματική ταινία πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι (I, Tonya), βραβείο καλύτερου ρόλου σε κωμωδία ο Τζέιμς Φράνκο (The Disaster Artist) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου έλαβε ο Μάρτιν Μακντόνα (Three Billboards...). Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ έλαβε ο Αλεξάντρ Ντεπλά (The Shape of Water).
Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας απονεμήθηκε στον Τούρκο σκηνοθέτη, Φατίχ Ακίν για το «In The Fade».
Η Όπρα μίλησε σαν πρόεδρος
Με το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ για τη συνολική συνεισφορά της στο χώρο του θεάματος τιμήθηκε η τηλεπαρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι. Με πάθος και με προεδρικό ύφος η Όπρα Γουίνφρι μίλησε για μια «νέα αυγή» στο Χόλιγουντ, όπου κανείς δεν θα χρειαστεί να πει ξανά «Κι εγώ επίσης».
«Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε — αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή —όπως η μητέρα μου— είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα». Όρθιο το κοινό καταχειροκρότησε την Όπρα.