Πολιτισμος

Γλώσσες και διάλεκτοι που χάνονται

120 σε όλη την Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38182-82108.jpg

Ο πολιτισμός της Ευρώπης δεν είναι μόνο 23 επίσημες γλώσσες. Οι γλώσσες/ διάλεκτοι είναι εκατοντάδες και από αυτές περίπου 120 θεωρούνται κοντά στην εξαφάνιση, μια σιωπηλή απώλεια που η επιτροπή Πολιτισμού του ευρωκοινοβουλίου συζήτησε με ειδικούς στις 20 Μαρτίου. 

Κάθε λίγες εβδομάδες άλλη μία γλώσσα εξαφανίζεται παγκοσμίως, εξήγησε στην ημερίδα της επιτροπής Πολιτισμού ο Κρίστοφερ Μόουζλι, υπεύθυνος για τον Άτλαντα γλωσσών που κινδυνεύουν, της UNESCO, εξηγώντας ότι το σήμα κινδύνου έρχεται όταν διαπιστώνεται ότι τα παιδιά έχουν πάψει να τη χρησιμοποιούν και εκείνοι που τη χρησιμοποιούσαν κάποτε είτε την εγκαταλείπουν είτε χάνονται σταδιακά.

Πόσοι μιλούν πια ελληνικά του Πόντου, λομβαρδικά, τη γλώσσα της Πικαρδίας ή της Πολεσίας ή ακόμα τα δυτικά σέλτερσκ της Φριζίας στη βόρεια Ολλανδία; Ελάχιστοι, στην καλύτερη περίπτωση. Κι όμως «ο γλωσσικός πλούτος βρίσκεται στην ψυχή της Ευρώπης» εξηγεί ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Φανσουά Αλφονσί –ο οποίος ετοιμάζει σχετική έκθεση–, που θέλει να δει το ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία και προώθηση των γλωσσών που κινδυνεύουν: «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκατοντάδες γλώσσες και κάθε μία είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας».

Στην έκθεσή του παραθέτει όχι μόνο το πρόβλημα, αλλά και θετικά παραδείγματα και ενδεχόμενες λύσεις, όπως το παράδειγμα της Φινλανδίας που έχει επτά γλώσσες που κινδυνεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα χαθεί.

«Χωρίς σαφή στήριξη στο ευρωπαϊκό, το εθνικό και το τοπικό επίπεδο θα δούμε τη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης να συνεχίσει να χάνεται στις δεκαετίες που έρχονται κι αυτό θα μας κάνει πιο φτωχούς πολιτισμικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά» καταλήγει.

Δείτε εδώ τον Άτλαντα της Unesco για τις γλώσσες που κινδυνεύουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Park your Cinema 2024: Δωρεάν προβολές τον Ιούλιο στο ΚΠΙΣΝ
Park your Cinema: Τον Ιούλιο βλέπουμε ταινίες στο Ξέφωτο εντελώς δωρεάν

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους, επιλεγμένες από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχονται στο ΚΠΙΣΝ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.