Πολιτισμος

Πέτρος Μάρκαρης: «Η Ευρώπη στα χέρια των νάνων»

Με το βραβείο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας τιμήθηκε ο συγγραφέας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37852-81495.jpg

«Το κυπριακό “κούρεμα” ισοδυναμεί με την εξαναγκαστική απαλλοτρίωση στην περίοδο του κομμουνισμού», κατά την άποψη του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος Πέτρου Μάρκαρη. Προδικάζει επίσης ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα γίνει πολύ κρίσιμη και η επιθετικότητα θα αυξηθεί.

Το άρθρο του δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «News», ενώ επισημαίνει συγχρόνως πως το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι βρίσκεται στα χέρια «πολιτικών νάνων».

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, τα βιβλία του οποίου είναι δημοφιλέστατα στη βόρεια Ευρώπη, έχουν βρεθεί επανειλημμένα στην κορυφή των πωλήσεων αστυνομικού μυθιστορήματος στην Αυστρία, ενώ στο μεταφραστικό του έργο συμπεριλαμβάνεται και η απόδοση του Γκαίτε στα ελληνικά, η απόφαση για την Κύπρο είναι αντιεπαγγελματική και ο ίδιος φοβάται πως ο νότος της Ευρώπης θα υποστεί βαρύ πλήγμα με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Μεγαλόνησο.

Διερωτάται αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε αντιδράσει με αυτό τον τρόπο σε περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στην Κύπρο ανήκε σε πολίτες της και όχι σε Ρώσους, όπως συμβαίνει τώρα, ενώ εκτιμά πως η Ρωσία δεν θα παρακολουθήσει αμέτοχη την εξαναγκαστική κατάσχεση των περιουσιών των πολιτών της, εκτός και αν, όπως παρατηρεί, υπάρχει μια μυστική συμφωνία που κανείς δεν γνωρίζει.

Το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ ισοδυναμεί, κατά την άποψή του, με την εξαναγκαστική απαλλοτρίωση στην περίοδο του κομμουνισμού και, ενώ το 1968 γινόταν λόγος για σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, σήμερα αυτό που συμβαίνει με την Κύπρο είναι νεοφιλελευθερισμός με σοσιαλιστικό προσωπείο και δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται όμηροι οι πολίτες για την αποτυχία άλλων, σημειώνει.

Ο ίδιος βλέπει «πολύ μαύρο» το μέλλον της Κύπρου και δεν γνωρίζει αν οι Κύπριοι είναι σε επίγνωση των μεγάλων παθών που τους αναμένουν, όπως δεν το γνώριζαν και οι Έλληνες νωρίτερα που στο μεταξύ έχουν συμβιβαστεί με το ότι καθημερινά πρέπει να δίνουν τον αγώνα για επιβίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Παρασκευής, ο έλληνας λογοτέχνης τιμήθηκε με το βραβείο του «Quais du Polar festival 2013», του μεγαλύτερου φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στη Δυτική Ευρώπη.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λυών, ενώ το «Quais du Polar» τίμησε επίσης την P.D James, εξέχουσα βρετανίδα συγγραφέα, ηλικίας 92 ετών, στην οποία ο δήμαρχος της Λυών απένειμε το Μετάλλιο Τιμής της πόλης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Χένινγκ Μάνκελ, ο Χάρλαν Γκόμπεν, ο Ρασίντ Σαντάκι, ο Τζον Μπάρντετ, ο Νόρμαν Σπίνραντ, ο Μπέρναντ Γουέρμπερ, καθώς και άλλα γνωστά ονόματα από τον συγγραφικό χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.