Πολιτισμος

Στο φως η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ

Ανακαλύφθηκε μετά από 2.000 χρόνια χάρη σε δορυφορικές εικόνες της CIA

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ένα μέρος μαγικό, μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μια πόλη εξαφανισμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA.

Η Qalatga Darband, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μία ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Τζον ΜακΓκίνις, δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που προμήθευαν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί».

Ιράκ-Βρετανικό Μουσείο

 

Το συγκεκριμένο σημείο κέντρισε την προσοχή των αρχαιολόγων όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες της CIA από την δεκαετία του 1960, που φαινόταν να διαγράφεται το περίγραμμα των ερειπίων. Η πολιτική αστάθεια, αλλά και οι πόλεμοι στο Ιράκ εμπόδιζαν για χρόνια το έργο των αρχαιολόγων.

Ο Δρ. ΜακΓκίνις και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στη συνέχεια drones για να ανακαλύψουν τα περιγράμματα των κτιρίων που έμεναν θαμμένα κάτω από το έδαφος για αιώνες.

Ιράκ-Βρετανικό Μουσείο

Μια πληθώρα κεραμιδιών από τερακότα καθώς επίσης ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν εκεί, υποδηλώνουν πως η πόλη θα μπορούσε να είχε ιδρυθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο σημείο, βρέθηκαν ελληνικά νομίσματα και δύο αγάλματα – μια γυναικεία μορφή που πιστεύεται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και η άλλη πιστεύεται ότι είναι ο Άδωνις, σύμβολο γονιμότητας.

Ιράκ-Βρετανικό Μουσείο

Ιράκ-Βρετανικό Μουσείο

Το έργο, το οποίο είναι μέρος του χρηματοδοτούμενου από την βρετανική κυβέρνηση Προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες του Ιράκ και έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικά σημεία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Ιράκ-Βρετανικό Μουσείο