Πολιτισμος

Συμβουλές make-up για άντρες – από τη Yoko Ono

Ένα μικρό, διαταραγμένο βίντεο

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ποίηση είναι η μικρή τρέλα που σου επιτρέπει η κοινωνία να σε στιγματίζει, χωρίς να ξέρει ότι πραγματικά κινδυνεύει από αυτήν.

Η Yoko Ono δεν είναι ακριβώς ποιήτρια στα λόγια όσο όταν επενδύει με τη φωνή της την αναποδογυρισμένη, γκροτέσκα επιθυμία της για διαφορετικότητα. Είναι μία avant-garde γυναίκα σε έναν κόσμο –τη Νέα Υόρκη- που χρησιμοποιεί το avant-garde για ταπετσαρία. Η φωνή της όμως είναι εκείνη που σκίζει με απολαυστικά χρατς το wallpaper των «ιδανικών, κυνικών ποιητών», όταν λέει «Yes, I am a witch» ή απλώς μιμείται τον ήχο της κότας, επί 40 σχεδόν λεπτά στην πίσω πλευρά ενός βυνιλίου 33 στροφών.

n

Το υπέροχα ανόητο νέο της βίντεο «Συμβουλές make-up για άντρες» συνοδεύει τη σειρά αντρικών ρούχων που σχεδίασε για την art/fashion πλατφόρμα Opening Ceremony. Τα ρούχα είναι αληθινά «γιόκο», και βασίζονται σε μία σειρά σχεδίων που είχε χαρίσει σαν γαμήλιο δώρο η Yoko στον Lennon, εμπνευσμένα από το «υπέροχα σέξι κορμί του».

Η σειρά περιλαμβάνει μίνιμαλ camp εκτροπές επάνω σε ένα, έτσι κι αλλιώς, αμφισβητούμενο αντρικό ρούχο, δηλαδή παντελόνια με αποτύπωμα χεριού επάνω στον καβάλο, ροζ κοστούμια με μαύρο μανίκι, ελαστικούς στηθόδεσμους με λαμπάκια led στις θηλές, σχεδιασμένα μάτια στα γόνατα, εφαρμοστά ρούχα με τρύπες σε στρατηγικά σημεία, πλέξι γιλέκα με λάμπες ή καμπάνες στο στήθος, φούτερ με γραμμικό σχέδιο όρχεων στο στέρνο, μπότες δετές μέχρι ψηλά στους μηρούς με peep-toe άνοιγμα για τα δάχτυλα, μπροστά.

Είναι μία αδύνατον να φορεθεί μόδα, το ίδιο ρομαντική και “event” όσο και ο ατελέσφορος κυματισμός της σημαίας της επανάστασης που σήκωσαν οι ποιητές στα ’60ς, αλλά δεν άλλαξε τον κόσμο, παρά μόνο το ρεύμα του αέρα, για λίγο.

n n

Το βίντεο είναι μία ελαφρά αδιαθεσία σχετική με το παιχνίδι των φύλων και τα αδιέξοδα των στερεοτύπων, τα κλισέ της gay κοινότητας, ουράνιο τόξο, γκλίτερ, κλάμπινγκ, και τους έρωτες της μίας νύχτας. Αρχίζει με συμβουλές («να παίρνετε τα χαπάκια με το ουράνιο τόξο, αλλά με προσοχή…») και τελειώνει με χωρισμό.

"Είχε ένα φτηνιάρικο χαμόγελο που δεν σου άρεσε

Κι έτσι you’ll never make-up with him, όσο κι αν αυτός προσπάθησε."

Στο τέλος πετάς τα ρούχα από πάνω σου, καθαρίζεις το make-up, δεν υπάρχει τίποτα, στο σκοτάδι είμαστε όλοι ίδιοι.

Η Yoko Ono στις 18 Φεβρουαρίου έγινε 80 ετών.


Text and concept by Yoko Ono

Music, remix of "The Sun is Down" by Yoko Ono

Animation, remix by soña