Πολιτισμος

Θεσσαλονίκη: αδύνατη τεχνικά η παραμονή αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35066-76750.JPG

Την άποψη στην οποία κατέληξε έπειτα από μελέτη τριών μηνών η εταιρία «Αττικό Μετρό ΑΕ» κατέθεσε σήμερα στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης επισημάνθηκε πως τεχνικά είναι αδύνατη η παραμονή των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα την απόσπαση και μεταφορά των ευρημάτων στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» ή σε άλλο ενδεδειγμένο χώρο συμφωνώντας με το πόρισμα των σχετικών μελετών.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις που να επιτρέπουν τη συνύπαρξη του Μετρό με τα αρχαία. Ζητώντας την επανεξέταση του θέματος και εκφράζοντας την πρόθεσή του να αιτηθεί στη διοίκηση του «Αττικό Μετρό» και τους αρχαιολόγους να γίνει μία ξενάγηση στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ώστε τα μέλη να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία διάθεση να αφήσω στα εγγόνια μου τον χαρακτηρισμό ότι επί δημαρχίας Μπουτάρη διώχτηκαν τα αρχαία από την πόλη» διερωτώμενος «ένα άγαλμα μπορεί να μεταφερθεί, τι γίνεται όμως με αυτά τα αρχαία που απεικονίζουν μια πόλη κάτω από την πόλη;»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.