Πολιτισμος

Αριστουργήματα 12ου και 13ου αι. π.Χ μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο (εικόνες)

Αποκαλύφθηκαν 33 αρχαία αντικείμενα και 600 νομίσματα που κατασχέθηκαν πρόσφατα σε χέρια αρχαιοκαπήλων στο Μόναχο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347745-721829.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα 33 αρχαία αντικείμενα και τα 600 νομίσματα που κατασχέθηκαν πρόσφατα σε χέρια αρχαιοκαπήλων στο Μόναχο. Τα οκτώ κιβώτια με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μεταφέρθηκαν με μεγάλη μυστικότητα από τη γερμανική πόλη, ανοίχτηκαν στο αμφιθέατρο του μουσείου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Πρόκειται κυρίως για ψευδόστομους αμφορείς, πτηνόσχημα αγγεία, ένα πήλινο άγαλμα με ηνίοχο και δυο αναβάτες, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, ανήκουν στον 12ο και 13ο αιώνα π. Χ., πιθανόν από τάφους της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Είναι μια ιδιαίτερη, συγκινητική και σημαντική στιγμή η σημερινή. Αυτό το νιώθεις από τα βλέμματα των αρχαιολόγων και των συντηρητών, από τη χαρά στο πρόσωπό τους κάθε στιγμή που αποκαλύπτονται ένα-ένα τα πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν στο Μόναχο, όπου ήταν παράνομα. Η επιστροφή τους σήμερα είναι πραγματικά πολύ συγκινητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα. Κονιόρδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών, που συνεργάστηκαν άριστα, σε μια κοινή προσπάθεια στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται για 33 αντικείμενα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, με πολύ ενδιαφέροντα σχήματα και σχέδια, ενώ τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Υπάρχουν επίσης και μικροαντικείμενα από γεωμετρικούς χρόνους, πραγματικά αριστουργήματα, καθώς και 600 νομίσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή της ελληνικής πολιτείας η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και η με κάθε μέσο προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι επιθυμία μας αυτοί οι παράνομα αποκτηθέντες αρχαίοι θησαυροί, να επανέλθουν στους χώρους από όπου εκλάπησαν. Ήδη συζητούμε οι συγκεκριμένες αρχαιότητες να παρουσιαστούν τον κατάλληλο χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό, για να μπορέσει να τις θαυμάσει», συμπλήρωσε η Λυδία Κονιόρδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Γιάννης Καλαβριανός
Podcast Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Ο Γιάννης Καλαβριανός περνάει την «Πύλη της Κόλασης»

Ο πρώην γιατρός που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο, οι πετυχημένες παραστάσεις, οι διακρίσεις και το νέο του έργο στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.