Επιστολή του Όσκαρ Ουάιλντ παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση
Όπως επίσης και το κλειδί του κελιού όπου πέρασε δύο χρόνια ο σπουδαίος βρετανός συγγραφέας


Το κλειδί του κελιού στη φυλακή Ρέντινγκ στο Μπερκσάιρ, όπου πέρασε δύο χρόνια ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας, ποιητής, διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ και η επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα «Pall Mall Gazette» για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε έκθεση στη Μάλτα.
Τα αντικείμενα θα εκτεθούν μαζί με άλλα αναμνηστικά του Ουάιλντ στην πόλη Ατάρντ, από το Ίδρυμα Storm Petrel, μη κυβερνητικό εθελοντικό οργανισμό. Το κλειδί, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's άνοιγε την πόρτα του κελιού με αριθμό 3, στην πτέρυγα C της φυλακής στην οποία ο Ουάιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης. Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, που ήταν ποινικό αδίκημα εκείνη την εποχή.
Την επιστολή στην «Pall Mall Gazette» έγραψε ο Ουάιλντ στις 2 Οκτωβρίου 1894 για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Πράσινο γαρύφαλλο» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα. Οι κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένοι από τον Ουάιλντ και τον εραστή του, Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας - τον δεύτερο γνώριζε προσωπικά ο πραγματικός συγγραφέας, Ρόμπερτ Χίτσενς. Το βιβλίο, το οποίο προκάλεσε σκάνδαλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτέλεσε μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Ουάιλντ κατά τη διάρκεια της δίωξής του για απρέπεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση στη Μάλτα, που θα διαρκέσει έως τον Μάιο, παρουσιάζεται και μία πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Το Πράσινο Γαρύφαλλο».
Υπενθυμίζεται πως ο Ουάιλντ καταδικάστηκε για προσβολή δημόσιας αιδούς και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στην επιστολή του προς την εφημερίδα το 1894 ο ίδιος αρνείται ότι είναι ο ανώνυμος συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου "Πράσινο Γαρύφαλλο", σύμφωνα με το BBC. Ο κάτοχος του κλειδιού και της επιστολής, Φράνσις Σπίτερι Πάρις, ιδρυτής της εταιρείας ακινήτων στη Μάλτα, συλλέγει με πάθος αντικείμενα που ανήκαν στον Όσκαρ Ουάιλντ ή με οποιοδήποτε τρόπο έχουν σχέση με τον συγγραφέα. «Έπαθα εμμονή με τον Όσκαρ Ουάιλντ το 1996, όταν ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Βρετανία και παρακολούθησα το θεατρικό έργο "Ένας ιδανικός σύζυγος"» ανέφερε ο κ. Πάρις.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μας είπε η υπεύθυνη των μουσείων της Τεχνόπολης για το νέο πρότζεκτ που εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Η ιστορία πίσω από το soundtrack του επιτυχημένου σίριαλ
Από το σύμπαν του «Star Wars» στις ρομαντικές Φιλιππίνες
Έρχεται στις ελληνικές αίθουσες το φιλμ που έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ του Σάντανς
Μια εναλλακτική ματιά στον κόσμο μέσα από τα μάτια της γάτας, με το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ κινουμένων σχεδίων
Μια βραδιά γιορτής αφιερωμένη στα 80 χρόνια ελληνικού animation
Οι δημιουργοί της σελίδας «Ancient Memes», Κώστας Τουλάκης και Ισμήνη Βιλλιώτη, έγραψαν ένα κείμενο αφιερωμένο στις συνήθειες των Ελλήνων
Επιτυχία στις εισπράξεις, αλλά κάτω των προσδοκιών - Πώς βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων
Το δημιουργικό πνεύμα του θρυλικού σκηνοθέτη παρέμενε ζωντανό παρά τα προβλήματα υγείας
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και στιχουργό με αφορμή το βιβλίο του «Ο Νοσταλγός»
Ο Πίτερ Μπερκ εξετάζει τη μακρά ιστορία της ανθρώπινης άγνοιας σε σχέση με τη θρησκεία και την επιστήμη, τον πόλεμο και τις καταστροφές, τις επιχειρήσεις και την πολιτική
Ο Ρομέο Καστελούτσι σκηνοθετεί τη διάσημη ηθοποιό στη «Βερενίκη» του Ρακίνα
Το σκοτεινό μουσικό ιδίωμα που περνά κάτω από τα ραντάρ κι αναπτύσσεται
Η ιστορία τους πέρα από τα λαμπερά ρούχα και τις επιτυχίες
Ξεφυλλίζουμε τις νέες εκδόσεις και προτείνουμε τίτλους ελληνικής, ξένης και αστυνομικής λογοτεχνίας
«Δεν έκανα ποτέ σινεμά για τα χρήματα»
Περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας
Τι ανέφερε η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής
«Η σκηνή σε όλα τα είδη ανθίζει εδώ και αρκετά χρόνια»
Όταν το σινεμά συναντά το skate
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.