- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οι Pussy Riot έρχονται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η διάσημη γυναικεία κολεκτίβα στην Ελλάδα
Φεμινίστριες και ακτιβίστριες, οι Ρωσίδες Pussy Riot δεν είναι ένα «πανκ συγκρότημα», αλλά μια καλλιτεχνική συλλογικότητα που έχει στήσει κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες περφόρμανς του καιρού μας.
Δύο από τα μέλη τους έρχονται στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης: η δημοσιογράφος Sasha Bogino και η ποιήτρια Masha Alyokhina.
Η Μάσα Αλιόχινα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, έχει ιδρύσει και την οργάνωση Zona Prava για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. Το ενδιαφέρον της για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία πυροδοτήθηκε μετά τη δική της πολύμηνη φυλάκιση, καθώς το 2012 κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα του χουλιγκανισμού. Αιτία ήταν μια περφόρμανς των Pussy Riot μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Η περφόρμανς, με τίτλο Punk Prayer, κατήγγειλε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
H Σάσα Μπογκίνο, ενταγμένη τα τελευταία χρόνια στις Pussy Riot, είναι επίσης από τα κομβικά άτομα που συνδέονται με τον οργανισμό Zona Prava, που ιδρύθηκε από τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μάσα Αλιόχινα των Pussy Riot και ο οποίος πλέον παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους.
Masha Alyokhina
Η Μάσα Αλιόχινα είναι Ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια, μέλος της αμιγώς γυναικείας καλλιτεχνικής συλλογικότητας Pussy Riot. Στις 17 Αυγούστου 2012 καταδικάστηκε για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος», για μια παράσταση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Έχει αναγνωριστεί ως πολιτική κρατούμενη από την Ένωση Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους. Η Διεθνής Αμνηστία την αποκάλεσε κρατούμενη συνείδησης λόγω «της σφοδρότητας της απάντησης των ρωσικών Αρχών».
Την εποχή της σύλληψής της, η Αλιόχινα ήταν τεταρτοετής φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής στη Μόσχα, όπου παρακολουθούσε τα λογοτεχνικά μαθήματα του Ντιμίτρι Βεντένιαπιν και του Αλεξέι Κούμπρικ. Η ίδια έχει δημοσιεύσει ποιήματά της. Υπήρξε δραστήρια στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με την Greenpeace Ρωσίας, αντιτιθέμενη στα αναπτυξιακά πλάνα για το δάσος Χίμκι, και ήταν εθελόντρια στην Ψυχιατρική Κλινική Παίδων της Μόσχας. Το 2008 γεννήθηκε ο γιος της, Φίλιπ. Είναι αυστηρά χορτοφάγος (vegan) και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέρρευσε από εξάντληση λόγω πείνας στη διάρκεια της δίκης της, επειδή δεν προβλέπονταν γεύματα για αυστηρά χορτοφάγους σε όσους ήταν υπό κράτηση.
Αυτή την εποχή παρουσιάζει ανά τον κόσμο το νέο της πρότζεκτ ως Pussy Riot Theatre, με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Revolution, μιας παράστασης για τη διαμαρτυρία, την τέχνη και τον πολιτικό ακτιβισμό σε ένα εχθρικό κράτος, η οποία βασίζεται στην προσωπική της ιστορία με τις Pussy Riot.
Sasha Bogino
Η Σάσα Μπογκίνο γεννήθηκε στη Μόσχα το 1995. Φοίτησε σε γερμανικό σχολείο της Μόσχας και στο Rheingau Gymnasium του Βερολίνου. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στη μουσική σχολή Ντουναέφσκι της Μόσχας. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας το 2016 με πτυχίο στην Επικοινωνία, τα Μέσα και το Design. Αυτή την εποχή σπουδάζει ερευνητική δημοσιογραφία, ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς σχέσεις.
Εργάστηκε στην ιστοσελίδα του TV Rain, που είναι το δημοφιλέστερο ανεξάρτητο ΜΜΕ στη Ρωσία, ως συντάκτρια, ρεπόρτερ και διαχειρίστρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον Οκτώβριο του 2015. Στο διάστημα της συνεργασίας της με το TV Rain, έκανε ρεπορτάζ για πολιτικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά προβλήματα, ακτιβισμό για ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.
Τον Ιανουάριο του 2015 άρχισε να λειτουργεί ως προσωπική βοηθός της Μάσα Αλιόχινα. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ειδησεογραφικό site MediaZona, που συνδέεται με τον οργανισμό Zona Prava, ο οποίος ιδρύθηκε από τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μάσα Αλιόχινα για να παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στους ακτιβιστές της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης στους πολιτικούς κρατούμενους και στις συνθήκες που βιώνουν στη φυλακή.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.
Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Λίνα Μενδώνη: Ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Πώς ένα σπάνιο σχέδιο των «Τριών Χαρίτων» του Ραφαήλ αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυμνό, τη σεμνότητα, την ντροπή
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.