- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
24 μαθητές τιμήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση
Ανακοίνωσε πως στηρίζει και το 2017 τις μαθητικές αποστολές στις επιστημονικές Ολυμπιάδες
Πριν περίπου ένα μήνα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είχε δώσει μια διάλεξη ο νεαρότατος καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, παγκοσμίως γνωστός γιατί έλυσε το γρίφο του Nash. Παρατηρώντας τους συγκεντρωμένους μαθητές που έχουν διαπρέψει σε διεθνείς ή βαλκανικές επιστημονικές Ολυμπιάδες να περιμένουν, καθισμένοι στις θέσεις τους, για να τιμηθούν από το Ίδρυμα Ωνάση, σκέφτεσαι πως μπορεί ανάμεσά τους να κρύβεται άλλο ένα εξίσου σημαντικό μυαλό. Πάντως, το σίγουρο είναι πως όλα αυτά τα παιδιά έχουν να επιδείξουν μια ξεχωριστή ικανότητα είτε στα μαθηματικά είτε στην πληροφορική είτε στις βιοεπιστήμες, τη φυσική ή την αστρονομία…
Η ομαδική εικόνα των 24 μαθητών, καθισμένων μπροστά στα μοναδικά βιβλία της βιβλιοθήκης, σου φτιάχνει τη διάθεση και αρχίζεις να φαντάζεσαι πως η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη από Κιβωτός Γνώσης μεταμορφώθηκε σε Κιβωτός προστασίας των άξιων. Εξάλλου, διόλου απίθανο, στο μέλλον, κάποιο ή κάποια από αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν για τα πιο σπουδαία με μια υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (7.000 μέχρι σήμερα είναι οι υπότροφοί του).
Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε ένα γεγονός. Πως για να μπορέσει ένας μαθητής να διακριθεί και να προχωρήσει θα πρέπει να έχει τις ευκαιρίες. «Ακόμα και αν οι κρίσεις είναι βαθιές και σημαντικές δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα στο όνειρο ούτε ότι πρέπει να κατεβαίνει ο πήχης των επιθυμιών και των στόχων», επεσήμανε ολόσωστα η Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση), για να συνεχίσει. «Καλό είναι να θυμόμαστε πως μόνο αν όλοι έχουμε τις ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για ισότιμες και δημοκρατικές κοινωνίες».
Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση)
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, στις φετινές Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες, συμμετείχαν 57 μαθητές και 22 συνοδοί καθηγητές, ενώ 24 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Συνολικά στα 2 χρόνια, με την αρωγή του Ιδρύματος, σημειώθηκαν 103 μαθητικές συμμετοχές και 44 συμμετοχές καθηγητών-συνοδών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. «Αυτό που ξεκίνησε το Ίδρυμα Ωνάση, δύο χρόνια πριν, δεν τελείωσε. Και το 2017 θα είμαστε εδώ. Και το 2017 το Ίδρυμα Ωνάση –βοηθώντας και την Πολιτεία σε δύσκολες ώρες και εποχές–, θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των αρίστων μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ελπίζουμε και οι νέοι μαθητές να αναγνωριστούν, ελπίζουμε και εκείνοι να αναδειχθούν και όλοι μαζί να νιώθουμε περήφανοι ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» δήλωσε η Μαριάννα Μόσχου (Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση).
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, η Μαριάννα Μόσχου (Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση) και ο τιμώμενος μαθητής Ραφαήλ Τσιάμης
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Ανάμεσα στα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης μπορείτε να δείτε ανοιχτό ένα βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά (σ.σ. «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά», 1716). Ήταν ιερωμένος του 18ου αιώνα και από τους πρώτους ανθρώπους που έφερε τις νέες επιστημονικές ιδέες στον ελλαδικό χώρο. Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, δεν ήταν και σίγουρο ότι αυτές οι ιδέες θα μπορούσαν να μεταδοθούν στη χώρα μας. Βλέπετε, όμως, ότι ιερωμένοι που ήταν διανοούμενοι, οι λόγιοι της εποχής, άρχισαν να φέρνουν σιγά-σιγά αυτές τις νέες ιδέες της Φυσικής, της Χημείας και των άλλων επιστημών στα σχολεία μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παράδοση: Ότι οι λόγιοί μας, αυτοί που είναι καλύτεροι, οι άριστοι, όπου και να είναι, πάντοτε επανέρχονται στον τόπο τους – είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με την αρωγή τους. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι και εσείς θα έχετε σημείο αναφοράς τον τόπο που σας έκανε να είστε αυτό που είστε» θα πει μεταξύ άλλων.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, η Μαριάννα Μόσχου (Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση) και η τιμώμενη μαθήτρια Ειρήνη Μηλιώρη.
Οι 24 μαθητές που τιμήθηκαν
Οι 24 τιμώμενοι μαθητές που διέπρεψαν στις επιστημονικές Ολυμπιάδες. Μαζί τους (από αριστερά) η Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση), ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, η Μαριάννα Μόσχου (Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση), και η Έφη Τσιότσιου (Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση).
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
1. Γαβριλόπουλος Γεώργιος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)
2. Γεωργιάδης Βασίλειος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
3. Διγαλάκη Κορίνα, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία)
4. Κοτσόβολης Γεώργιος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Χάλκινο Μετάλλιο)
5. Λιγνός Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
6. Λώλας Δημήτριος, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χρυσό Μετάλλιο)
7. Μελάς Δημήτριος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
8. Μηλιώρη Ειρήνη, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Αργυρό Μετάλλιο)
9. Μισιακός Παναγιώτης, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)
10 .Πλοιαρίδης Ορφέας, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
11. Τσαταλμπασίδης Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)
12. Τσιάμης Ραφαήλ, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)
Ελληνική Εταιρεία Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών
13. Κετσετσίδης Ραφαήλ, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
14. Μαρκόπουλος Πέτρος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
15. Πίπης Χαρίλαος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)
16. Ροντογιάννης Αριστοφάνης, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (Χάλκινο Μετάλλιο) & Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Αργυρό Μετάλλιο)
17. Ροντογιάννης Δημήτρης, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Εύφημος Μνεία) & International Tournament in Informatics (Χάλκινο Μετάλλιο)
Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος
18. Βαλμάς Αντώνης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)
19. Βογιατζής Γιάννης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Εύφημος Μνεία)
20. Παπαχατζάκης Γεώργιος, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)\
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
21. Κουτουράτσας Τηλέμαχος, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Χάλκινο Μετάλλιο)
22. Λασκαράτος Αχιλλέας, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας, (Χάλκινο Μετάλλιο)
23. Τσάμπρας Θοδωρής, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Εύφημος Μνεία)
Ελληνική Εταιρεία Φυσικής & Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
24. Κίτσιος Παναγιώτης, 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, (Εύφημος Μνεία)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Λίνα Μενδώνη: Ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Πώς ένα σπάνιο σχέδιο των «Τριών Χαρίτων» του Ραφαήλ αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυμνό, τη σεμνότητα, την ντροπή
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.