Πολιτισμος

Charlie Hebdo: «Πεθαίνοντας στο γέλιο» (video)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Στ. Κούλογλου και τον Martin Sonneborn

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317350-625542.jpg
Βασίλης Κατσαρδής

Μεγάλο αφιέρωμα στο Charlie Hebdo, την ελευθερία έκφρασης και το πολιτικό χιούμορ, ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού, συνδιοργάνωσαν την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και ο ανεξάρτητος Γερμανός ευρωβουλευτής, Μartin Sonneborn.

image

Ο Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε τη δυσκολία τού να μιλήσει κανείς για ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός και συμπλήρωσε ότι οι δολοφονημένοι σκιτσογράφοι του περιοδικού θα προτιμούσαν να τους θυμούνται γελώντας και όχι θρηνώντας.

Καλεσμένοι στο πάνελ της συζήτησης ήταν: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Maryse Wolinski, σύζυγος του δολοφονημένου σκιτσογράφου, Georges Wolinski, η οποία είπε, αναφερόμενη στο τίτλο του αφιερώματος «Πεθαίνοντας στο γέλιο», ότι αυτό ακριβώς συνέβη στον σύζυγό της στις 7 Ιανουαρίου και ότι η ελευθερία να γελάμε με όλα και η ελευθερία έκφρασης πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Επίσης, επέρριψε ευθύνες στις γαλλικές αρχές για ολιγωρία ως προς το θέμα της προστασίας του περιοδικού, παρά τις επανειλημμένες απειλές επίθεσης που είχε δεχθεί στο παρελθόν καθώς και για τα κενά ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων των επιθέσεων. «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στoν τρόμο» συνέχισε, «αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Andy Bichlbaum, από την ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών, Yes Men, οι οποίοι με όπλο το χιούμορ έχουν στήσει μερικές από τις διασημότερες πολιτικές φάρσες.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ίδιος υποδύθηκε, σε μια στημένη συνέντευξη τύπου, τον σύμβουλο της Global Security Response, Archibald Schumpeter, ως μέρος της πολιτικής αντιπολεμικής φάρσας που διοργάνωσαν μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου παρουσία δεκάδων διεθνών ΜΜΕ στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχολιάζοντας την αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Ολάντ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, μίλησε για την αδυναμία των κυβερνήσεων να διδαχθούν από την πρόσφατη ιστορία, κάνοντας τον παραλληλισμό με την τρομοκρατική επίθεση της 11/9 στις ΗΠΑ και την αντίδραση του τότε Αμερικανού προέδρου να ξεκινήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ενάντια στην τρομοκρατία, πρέπει να δούμε σε βάθος τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτήν», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο και για τα ίχνη της αποικιοκρατίας που εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

image

Ο κορυφαίος Βέλγος σκιτσογράφος, Pierre Kroll, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τους δολοφονημένους σκιτσογράφους του Charlie, έκανε μια πρόταση για τα ερωτήματα που προκύπτουν σήμερα για την ελευθερία της έκφρασης: «Δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν σας αρέσει κάτι, προφανώς όμως μην σκοτώνετε αυτόν που κάνει αυτό που δεν σας αρέσει. Ακούγεται λίγο κωμικό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική πρόταση. Ίσως μια μέρα να έχουμε εφημερίδες στις οποίες, όπως τα πακέτα των τσιγάρων, θα αναγράφεται στην πρώτη σελίδα: Προσοχή, η σελίδα 4 θα μπορούσε να σοκάρει έναν μουσουλμάνο, η σελίδα 6 έναν καθολικό, η σελίδα 7 έναν ομοφυλόφιλο, η σελίδα 8 τις γυναίκες, η σελίδα 10 τα άτομα με αναπηρία, η σελίδα 11 τους Αφρικανούς και μετά από όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, θα μπορούμε να διαβάσουμε με την ησυχία μας την εφημερίδα».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, κωμικός και πρώην διευθυντής του σατυρικού περιοδικού Τitanic, Martin Sonneborn, είπε ότι η επίθεση στο Charlie Hebdo όχι μόνο δεν λειτούργησε αποτρεπτικά, αλλά αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για την συνέχιση της πολιτικής σάτιρας.

Οι δύο συν-διοργανωτές δεν παρέλειψαν να αστειευτούν για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Είμαι εδώ μόνο και μόνο επειδή ο Στέλιος είχε ανάγκη τα χρήματα. Κανονικά, θα είχε οργανώσει την εκδήλωση μόνος του, αλλά χρειαζόταν επιπλέον 2000 ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο είμαστε συνδιοργανωτές», είπε ο Μartin Sonneborn.

«Ξέρετε, έπρεπε να προσπαθήσω πολύ σκληρά για να λάβω αυτά τα χρήματα από τον Martin. Στην πραγματικότητα μετρούσε το κάθε ευρώ. Έλεγα εγώ: ‘Ας δώσουμε 2000 ευρώ ο καθένας. - Όχι, έλεγε, Όχι 2000 ευρώ, 1980! Κι έτσι ήμασταν στις διαπραγματεύσεις για πολύ καιρό», απάντησε ο Κούλογλου, ο οποίος κλείνοντας το αφιέρωμα, παρότρυνε «την επόμενη χρονιά να γιορτάζουμε κάτι πιο ευχάριστο όπως την άφεση του ελληνικού χρέους από τη Γερμανία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.