Πολιτισμος

Freud Café στην Αθήνα

Περιοδικές ανοικτές συζητήσεις για τις ψυχαναλυτικές ιδέες σήμερα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301108-228510.jpg

Το Freud Café στην Αθήνα δεν είναι ένα café ή ένα bar, όπως αυτά που συναντάμε με αυτό το όνομα στις πόλεις που έζησε ο ιδρυτής της Ψυχανάλυσης: Βιέννη, Λονδίνο. Η λέξη «καφέ» είναι μεταφορική και έχει την έννοια της ανοικτής και δημόσιας συζήτησης, γύρω από τις ψυχαναλυτικές ιδέες.

Η ιδέα του Freud Café γεννήθηκε από την επιθυμία ορισμένων ψυχαναλυτών να συζητήσουν σήμερα δημόσια τις φροϋδικές ιδέες. Είναι προϊόν της συνεργασίας ψυχαναλυτών – που επιθυμούν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τη σκέψη τους – με ένα βιβλιοπωλείο που διαθέτει ψυχαναλυτικά βιβλία και ένα café, που φιλοξενεί στο χώρο του τη συζήτηση, διαθέτοντας τα προϊόντα τους. Τέτοια Freud Café υπάρχουν στη Ρώμη, στο Τορόντο και αλλού.

Το Freud Café στην Αθήνα είναι μια πρωτοβουλία των ψυχαναλυτών Σωτήρη Μανωλόπουλου, Δημήτρη Τζάκσον και Μιχάλη Πέτρου – μελών της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης – σε συνεργασία με το γνωστό βιβλιοπωλείο Λεμόνι και το εξ΄ ίσου γνωστό Polis Art Café.

Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών συζητήσεων – με συχνότητα τέσσερεις φορές το χρόνο – γύρω από τις γόνιμες συναντήσεις των ψυχαναλυτικών ιδεών με την ελληνική κουλτούρα και την σημασία που έχουν στην ζωή μας σήμερα. Όσο η ζωή μας, ο πολιτισμός μας, η κοινωνία μας γίνονται πολυπλοκότεροι και κρίσιμοι, τόσο έχουμε την ανάγκη να ανατρέξουμε σε πλαίσια αναφοράς όπως ο ελληνικός πολιτισμός που χαίρει πάντα μιας αναγνωρισμένης καθολικότητας και οικουμενικότητας. Η αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό και την Ψυχανάλυση δεν έχει την έννοια μιας άκριτης βεβαιότητας. Αντίθετα, συζητούνται και θέτονται υπό επερώτηση, υπό δοκιμασία, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτά που σήμερα ζούμε, αυτά που επιθυμούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

Στο Freud Café στην Αθήνα ένας ψυχαναλυτής κι ένας άνθρωπος από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών ανταλλάσσουν τις σκέψεις τους, με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων, γύρω από ένα θέμα, έναν καφέ, ένα ποτό…

Η πρώτη συνάντηση είναι για το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2:00, στο χώρο του Polis art café που βρίσκεται στο Αίθριο της γνώριμης μας Στοάς του Βιβλίου, στην οδό Πεσμαζόγλου 5. Το βιβλιοπωλείο Λεμόνι θα έχει στη διάθεση του κοινού ψυχαναλυτικά βιβλία.

Το θέμα της πρώτης συνάντησης είναι η Οδύσσεια και η κατάκτηση του εαυτού. Θα συζητήσουν μεταξύ τους, και κυρίως με τους παρευρισκόμενους, ο ψυχαναλυτής Κώστας Ζερβός και ο φιλόλογος Νίκος Καζάζης.

Ο κύριος Ζερβός θα θέσει το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή μια ψυχαναλυτική ανάγνωση της Οδύσσειας. Η απάντηση του είναι κατηγορηματικά καταφατική. Θα υποστηρίξει μάλιστα ότι μέσα από την ψυχαναλυτική οπτική μπορεί να αποκαλυφθεί ότι η Οδύσσεια είναι μια εντυπωσιακή σε βάθος και ακρίβεια περιγραφή της πορείας συγκρότησης του υποκειμένου η οποία λίγα έχει να ζηλέψει από την σύγχρονη ψυχαναλυτική θεωρητική παραγωγή.

Ο κύριος Καζάζης από την πλευρά του θα υποστηρίξει ότι η Οδύσσεια κατασκευάζει μια διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας μέσω δύο θεμελιακών για τη δομή του έπους εννοιών, της νοσταλγίας και της αναγνώρισης. Μελετώντας κανείς προσεκτικά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ομηρικής αφήγησης διαπιστώνει ότι η συγκρότηση του εγώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις περιπέτειες, τις μεταπτώσεις αλλά και τις επιλογές του Οδυσσέα ως κεντρικού χαρακτήρα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην σελίδα Facebook που δημιουργήσαμε: www.facebook.com/freud.cafe.in.athens. Σ. Μανωλόπουλος, Δ. Τζάκσον και Μ. Πέτρου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»
Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»

Μιλήσαμε με την Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας λίγο πριν έρθει στο Ηρώδειο για την Τραβιάτα της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.