- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλά για την Ευρώπη
Όλα όσα ειπώθηκαν στο New York College από τον κεντρικό ομιλητή της τελετής αποφοίτησης
Την ημέρα της τελετής η Αθήνα είχε παραλύσει γι’ ακόμα μια φορά λόγω της απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συνηθισμένος σε απεργίες και διαμαρτυρίες στην πατρίδα του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δεν φάνηκε να ξαφνιάζεται και η συζήτηση δεν άργησε να φτάσει στο προσφυγικό, τη Μέρκελ, το ISIS και το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέπραξε ένα ολέθριο λάθος». Αυτή ήταν η πρώτη φράση του κ. Κουσνέρ για τη στάση της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Η Γαλλία και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν δράσαμε ως ηγεσίες και δεν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Με αποφασιστικότητα και θάρρος θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά, αλλά επιλέξαμε να παρατηρούμε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα. Ειδικά εμείς που προερχόμαστε από μεσογειακές χώρες θα έπρεπε να συνειδητοποιούμε ότι στις παραλίες που παίζουν τα παιδιά μας, βρίσκονται τα πτώματα άλλων παιδιών».
«Μπορούσαμε να βοηθήσουμε, όπως το κάναμε το 1979 μέχρι το 1983 στη Σινική θάλασσα,12.000 χλμ μακριά από τη Γαλλία. Εάν με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέταμε τότε, καταφέραμε να δεχτούμε στη Γαλλία τόσους πρόσφυγες από το Βιετνάμ, σημαίνει ότι μπορούσαμε να το κάνουμε και πάλι. Γι’ αυτό σέβομαι πολύ την Άνγκελα Μέρκελ, γιατί έσωσε την τιμή της Ευρώπης αναγνωρίζοντας την ευθύνη όλων τω κρατών-μελών στην υποδοχή προσφύγων. Το να δεχτούμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες δεν ήταν κάτι τραγικό, ειδικά αν ο αριθμός αυτός διαιρεθεί σε 27 χώρες και σε αναλογία με τον εκάστοτε πληθυσμό και τους δείκτες ανεργίας, τότε σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι ακατόρθωτο».
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κουσνέρ ήταν η αρχή του τέλους της ΕΕ. Ένα τέλος από άποψη ηθικής και πολιτικής θέλησης. Όσο για τον λόγο που οδήγησε σε αυτή την αμείλικτη στάση της Ευρώπης, είναι αρκετά ξεκάθαρος στα μάτια του: «είναι μουσουλμάνοι».
«Αυτό είναι απώλεια ιστορικής μνήμης, φασισμός και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης. Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε − το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί επισκέφτηκα πέρυσι τη Λέσβο.
Ωστόσο, η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή λόγω του μεγέθους του προβλήματος. Να συγχαρώ βέβαια και την ελληνική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου για την εξαιρετική δουλειά της. Κάπως έτσι φτάσαμε στα κλειστά σύνορα, κι ενώ η ΕΕ δημιουργήθηκε για να τα καταργήσει, κατέληξε τελικά να τα υψώσει και μάλιστα με αυστηρά μέτρα φύλαξης». Δυστυχώς, για τον κ. Κουσνέρ το όνειρο διαψεύστηκε και παραμένει αβέβαιο αν μπορούμε να πιστέψουμε ξανά στην ΕΕ.
Οι πολίτες όμως πρέπει να μείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες που υπερασπίστηκε η ΕΕ. Δεδομένης και της μακρόχρονης εμπειρίας του σε κοινωφελείς δράσεις, ο κ. Κουσνέρ τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να αγωνιστούν υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις περισσότερες χώρες –συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας− γίνονται πολλές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής κρίσης αλλά ελάχιστες υπέρ των προσφύγων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας» συμπλήρωσε. «Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μαζί με τις οικογένειές τους, γιατί εκεί ήταν αδύνατο πια να επιβιώσουν. Έτσι, πήραν την απόφαση να διασχίσουν τη θάλασσα − ακόμα και μαζί με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους γονείς ή πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια γνωρίζοντας ότι ήταν πολύ πιθανό να μην καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους».
Μάλιστα, σε συνέχεια της απάντησής του σχετικά με το πως πρέπει να δράσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα, ο κ. Κουσνέρ δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει ακόμα και τροποποιήσεις στη Σύμβαση της Γενεύης.
O κ. Ηλίας Φούτσης, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, παραδίδει τιμητική πλακέτα στον Δρ. Μπερνάρ Κουσνέρ.
Όσο για το Brexit, το χαρακτήρισε «ακόμα μία επιβλαβή εξέλιξη για την ΕΕ και μία απόφαση που βασίστηκε πολύ στην προπαγάνδα με βάση την υποτιθέμενη απειλή προσφύγων και μεταναστών», ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα σοβαρά τραυματισμένη. Σχολίασε μάλιστα και την στάση του Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό δημοψήφισμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνος μπόρεσε να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποδείκνυε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά στην περίπτωση της Βρετανίας δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο.
Κλείνοντας, λίγο πριν κατευθυνθεί στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο της Αθήνας για να μιλήσει και να δώσει τα πτυχία στους τελειόφοιτους του New York College, ο Μπερνάρ Κουσνέρ αναφέρθηκε και στον μικρό Αϊλάν, που η φωτογραφία του άψυχου σώματός του έκανε τον γύρο του κόσμου και ασκώντας κριτική στα δυτικά ΜΜΕ αναρωτήθηκε «Γιατί έπρεπε να δούμε την σπαρακτική εικόνα ενός νεκρού, τρίχρονου αγοριού για να κάνουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο; Αν ήταν το δικό σας παιδί;».
Info: O Δρ. Ιατρικής, Συν-Ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières), Ιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου (Médecins du Monde) και τ. Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας Μπερνάρ Κουσνέρ ήταν ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς αποφοίτησης του New York College και απένειμε τα πτυχία του Πανεπιστημίου της Τουλούζης στους αποφοίτους.