Πολιτισμος

Shabab Radio: Το αθηναϊκό webradio που δημιούργησαν πρόσφυγες, μετανάστες και πολίτες

Το νέο ραδιόφωνο της Αθήνας μιλάει Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ελληνικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετανάστες, πρόσφυγες και Έλληνες πολίτες ίδρυσαν τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Shabab Radio με έδρα την Αθήνα και μεταδίδει ειδήσεις, ψυχαγωγικές εκπομπές, χρηστικές πληροφορίες και μουσική.

Η έναρξη της μετάδοσης των προγραμμάτων έγινε πριν από περίπου ένα μήνα και οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του σταθμού είναι τα Ελληνικά, τα Φαρσί, τα Αραβικά και τα Αγγλικά. Στόχος των δημιουργών του Shabab Radio είναι η αύξηση των ωρών ζωντανού προγράμματος και η ανάπτυξη του σταθμού, καθώς τώρα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, και για αυτούς τους λόγους αναζητούν συνεργασίες και χορηγίες.

«Παρουσιάζουμε ιστορίες που αφορούν τη νέα γενιά, τους ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών. Αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 25χρονη Στέφανι Σισόφσκι, μία εκ των δημιουργών του ραδιοφωνικού σταθμού. Η Στέφανι, που μεγάλωσε στη Γερμανία και έχει καταγωγή από την Πολωνία, ζει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύοντας ως δημοσιογράφος freelancer.

Μαζί με τον Σύρο Αχμέντ Αγιάς, τον Ισπανό Λουίς Σάντος και την Ελληνίδα Ξανθίππη Λεμοντζόγλου αποφάσισαν να στήσουν το Shabab Radio, ένα ραδιόφωνο για «φιλαράκια», όπως μεταφράζεται το όνομά του από τα αραβικά. «Η γενιά μας έχει διαπιστώσει ότι όλοι είμαστε το ίδιο, από όποια χώρα και αν προερχόμαστε, και δεν πρέπει να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον», εξηγεί η Στέφανι.

Ένας από τους πρόσφυγες που συνεργάζεται με το σταθμό είναι ο 20χρονος Αφγανός Αζάντ Αμίντι. Ο Αζάντ βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις τέσσερις μήνες και αναμένει με ανυπομονησία την πρώτη του συνέντευξη για τη διαδικασία ασύλου. Το όνομά του, όπως μας λέει, σημαίνει ελευθερία. Γι' αυτό και έφυγε από το Αφγανιστάν, για να αναζητήσει την ελευθερία. «Το Αφγανιστάν είναι σε εμφύλιο και δεν έχουμε ασφάλεια. Η κυβέρνηση στη χώρα μου δεν αφήνει τη νέα γενιά να σπουδάσει νομική και πολιτική, γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε ασφάλεια», περιγράφει και κάνει έκκληση η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους Αφγανούς ως ανθρώπους με δικαιώματα και να νοιαστεί για εκείνους.

Το Shabab Radio είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Radiojar https://shababradio.radiojar.com/ μέσω της ιστοσελίδας www.shababradio.net μέσω του Soundcloud https://soundcloud.com/ShababRadio αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter