Πολιτισμος

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη

Η σχετική ανακοίνωση σε παγκόσμιο συνέδριο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταφικό ηρώο του μεγάλου αρχαίου φιλόσοφου και θεμελιωτή πολλών επιστημών Αριστοτέλη, που έστησαν οι συμπατριώτες του στη γενέτειρά του Στάγειρα Μακεδονίας, βρέθηκε, ταυτίστηκε με πολύ ψηλό ποσοστό πιθανολόγησης και ανακοινώνεται σήμερα Πέμπτη σε μεγάλο, διεθνές και έγκυρο επιστημονικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Λεπτομερέστερα:

• Τη σχετική ανακοίνωση «Ο τάφος του Αριστοτέλη» θα κάνει ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Σισμανίδης, ανασκαφέας και μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, στο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», μπροστά σ΄εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές

• «Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», λέει ο ίδιος στην «Καθημερινή»

• Πρόκειται για ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τιμώντας τον σαν ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στο Φίλιππο ξαναχτίστηκε η πόλη που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

• Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο

• Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.

• Είναι σαφές ότι οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

(Στη φωτογραφία από την «Καθημερινή»: δεξιά η κατάσταση του μνημείου και αριστερά η αρχαιολογική αναπαράστασή του).

(Σ.Σ. Η ιστορία μοιάζει σοβαρή, δε φαίνεται να έχει καμιά σχέση με τον αλήστου μνήμης δήθεν τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη).