Πολιτισμος

Παλμύρα: Συναυλία στον απελευθερωμένο χώρο (video)

Μουσική και συγκίνηση στην αρχαία συριακή πόλη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναυλία της μικρής συμφωνικής ορχήστρας του θεάτρου «Μαρίινσκι» της Πετρούπολης υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού κ. Βαλέρι Γκέργκιεφ έγινε χτες Πέμπτη στο θέατρο της αρχαίας Παλμύρας, την οποία πρόσφατα ανακατέλαβε ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια των Ρώσων, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ισλαμιστές στους 10 μήνες που κράτησαν τον αρχαιολογικό χώρο προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Στα τέλη του Απρίλη, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου, στον οποίο οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και άλλα εκρηκτικά.

Ο 63χρονος κ. Γκέργκιεφ είχε διευθύνει την ίδια ορχήστρα στο Τσχινβάλι (πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία φιλορωσικής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας), στο Τόκιο (στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του 2011, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα), ενώ είχε οργανώσει πολλές συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο για τα θύματα του μακελειού σε σχολείο του Μπεσλάν, στο ρωσικό Καύκασο (επίθεση Τσετσένων αυτονομιστών με 330 νεκρούς, κι ανάμεσά τους 186 παιδιά).