- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μ. Τρεμόπουλος: Πυρηνικά τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία
«Η ρωσική επέμβαση θα αλλάξει το τοπίο σε όλο τον 21ο αιώνα»
Μιχάλης Τρεμόπουλος: Ο συν-εκπρόσωπος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ μιλάει στην ATHENS VOICE για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του.
Εκλεχθήκατε πρόσφατα στο συνέδριο των Πράσινων ως συν-εκπρόσωπος, όμως η ηχώ των όπλων σκέπασε τα πάντα. Πώς βλέπετε το νέο τοπίο;
Μπήκαμε στα βαθιά. Η ρωσική επέμβαση θα αλλάξει το τοπίο σε όλο τον 21ο αιώνα. Όμως ο σεβασμός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δίκαιου και τα ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν είναι απλές διακηρύξεις. Είναι ουσιώδεις αρχές των Πράσινων. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή τον τερματισμό της επέμβασης και την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία. Δυστυχώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο διάλογος είναι ακόμη προσχηματικός, οι ζωές συνεχίζουν να χάνονται, η ανθρωπιστική κρίση και οι επιπτώσεις διογκώνονται και πρωτοφανείς κίνδυνοι εμφανίζονται.
Οι Πράσινοι συμμετέχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις αλλά τι συγκεκριμένο προτείνουν;
Η καταδίκη της ένοπλης επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να είναι απόλυτη, χωρίς μισόλογα και χωρίς να κλείνει κανείς το μάτι στον Πούτιν. Όταν αμφισβητούνται βίαια τα διεθνή σύνορα στην Ευρώπη και η ίδια η οντότητα μιας ανεξάρτητης χώρας, η στάση μας θα πρέπει να είναι αταλάντευτα υπέρ της μη βίαιης επίλυσης των διαφορών, όπως ήταν και στην άλλη μεγάλη ένοπλη αλλαγή, στη Γιουγκοσλαβία το 1999 ή στην Κύπρο. Η Ελλάδα θα έπρεπε να σταθεί πλήρως αλληλέγγυα με τους Ουκρανούς αλλά χωρίς άμεση ή έμμεση στρατιωτική εμπλοκή. Επιπλέον, πρέπει να επιταχύνει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το αέριο, εκτός από τους κλιματικούς και για οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους. Η ειρήνη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια απολυταρχικών ηγετών και κοντόφθαλμων γεωστρατηγικών συμφερόντων.
Εννοείτε πιθανές σκοπιμότητες της Δύσης;
Η Ρωσία έπρεπε να αποτελεί μέρος του συστήματος ασφάλειας της Ευρώπης και να μην αντιμετωπίζεται ως ηττημένη αντίπαλος, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Έπρεπε να συνεκτιμηθεί η ανάγκη της να υπάρχει μια ζώνη ουδετερότητας γύρω της, κάτι που ιστορικά της έφερε νικηφόρα αποτελέσματα από τις επιθέσεις, από τον Μέγα Ναπολέοντα μέχρι τον Χίτλερ. Αντ' αυτού, όλες σχεδόν οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν μπει στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία είναι επίσημα υποψήφια χώρα από το 2014. Οι παλιότερες δεσμεύσεις για ζώνες επιρροής έχουν εξατμιστεί, η Ευρώπη δικαιούται στρατηγική αυτονομία αλλά όχι με τον υπερεξοπλισμό της Γερμανίας, οι ΗΠΑ ανασυντάσσονται για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη και στρατιωτικά δύναμη της Κίνας και παράλληλα απομονώνεται ο Πούτιν ως βάρβαρος εισβολέας και γονατίζει η χώρα του, που βλέπει να αποκόβονται για χρόνια οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί της με την ΕΕ. Αν αυτό ήταν μια αμερικάνικη παγίδα, μένει να αποδειχτεί αλλά οι ευθύνες του Πούτιν είναι αναμφισβήτητες.
Σε τι φταίει ο ουκρανικός αλλά και ο ρωσικός λαός;
Δυστυχώς οι λαοί πληρώνουν τις επιλογές των ηγετών τους. Υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα και στην ίδια τη Ρωσία, η οποία έχει υποφέρει από δεσποτικά και απολυταρχικά καθεστώτα ήδη από την τσαρική εποχή. Σήμερα όμως δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τον αναθεωρητισμό και τις ένοπλες διεκδικήσεις του Πούτιν. Η Ρωσία αλλάζει το πυρηνικό δόγμα: όχι μόνο απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αλλά να χτυπήσει και πρώτη. Από το αίτημα της αποπυρηνικοποίησης καταντήσαμε να συζητάμε για μη χρήση πυρηνικών σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Και να τρέμουμε στην ιδέα ότι ο ρωσικός στρατός, που κατέλαβε εξαρχής το Τσερνομπίλ, θέτει σε κίνδυνο τεράστιου ατυχήματος τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας. Το ειρηνιστικό και αντιπυρηνικό κίνημα θα πρέπει να ανασυνταχθεί. Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Και να απαιτήσουμε να μη γίνουν άλλα πυρηνικά εργοστάσια και μάλιστα στην περιοχή μας, τα οποία οδηγούν και στα πυρηνικά όπλα.
Εννοείτε το πυρηνικό της Τουρκίας στο Ακουγιού απέναντι από την Κύπρο;
Σαφώς, και όχι μόνο. Η Τουρκία κατασκευάζει 4 ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στα πλαίσια των αντίμετρων, να αποκλειστεί να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικό εργοστάσιο. Επιπλέον, μαθαίνουμε από ξένα ΜΜΕ και διά στόματος του αντιπρόεδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι η Βουλγαρία συμφώνησε με την Ελλάδα την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπελένε, που θα χρησιμοποιηθεί από τη χώρα μας στο πλαίσιο μιας 20ετούς σύμβασης. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκωμιάσει την πυρηνική ενέργεια και στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φλερτάρουν με την απαράδεκτη αυτή επιλογή, όπως και με τις εξορύξεις, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Θα μας βρουν μπροστά τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.