Το ατύχημα στη Φουκουσίμα κατέδειξε σαφώς τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Παρόμοια ατυχήματα θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο σεισμικών και παλιρροϊκών κινδύνων, όπως για παράδειγμα το Ακουγιού της Τουρκίας.
Μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισαν την ανάγκη για ενίσχυση των κανόνων που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτής της ασφάλειας συμπεριλαμβάνεται και το κεφαλαιώδες ζήτημα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, που δεν είναι πρόβλημα μόνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά αποτελεί πάγιο ζήτημα αφού θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων αποτελεί μια ενδιάμεση λύση αλλά όχι εναλλακτική λύση διάθεσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για την ασφαλή διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων σε τέτοιες περιοχές υψηλής σεισμικότητας.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με γραπτή ερώτησή του ζήτησε την αποτελεσματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτροπή της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας και επιπλέον ζήτησε να πληροφορηθεί για τις έως τώρα ενέργειες της Επιτροπής. Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει κάθε δυνατό μέτρο ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Κάλεσα την επιτροπή να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητά από την ΕΕ να αποτρέψει την κατασκευή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ακουγιού της Τουρκίας. Κάθε πυρηνικό ατύχημα έχει τραγικές επιπτώσεις για μεγάλες περιοχές του πλανήτη που διαρκούν για πολλές γενιές. Μετά το καταστροφικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, είναι απαραίτητο να ασκήσουμε κάθε πίεση στην Τουρκία ώστε να ακυρώσει το σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στην περιοχή υψηλής σεισμικότητας του Ακουγιού. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ίδια τη ζωή ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά ακόμη περισσότερο για την χώρα μας και την Κύπρο».
Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αγνοήσει τις οποιεσδήποτε υποδείξεις. Παρόλα αυτά όμως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια να στρέψει την Τουρκία σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές της ανάπτυξης πυρηνικών εργοστασίων για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της. Εργαλείο της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει ο Οδικός Χάρτης για την Ενέργεια έως το 2050 αφού η Τουρκία έχει τις προϋποθέσεις να αναπτύξει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία δεν πρέπει να ξεχνούν το μεγάλο σεισμό της Νικομήδειας με τους 17.000 νεκρούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.