Υπόθεση Novartis: Τι συμβαίνει με τη μετάφραση του εγγράφου του FBI για τον Λοβέρδο
Ρεπορτάζ του iefimerida εξηγεί και αναλύει τις κινήσεις Τουλουπάκη
Υπόθεση Novartis: Οι καταγγελίες Τουλουπάκη περί παραποίησης εγγράφου του FBI – Η πολιτική κόντρα και τα ερωτήματα που τίθενται.
Ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Novartis φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την καταγγελία της για παραποίηση εγγράφου από τη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την καταγγελλόμενη αλλοίωση εγγράφου του FBI.
Σε εκτενές ρεπορτάζ του iefimerida.gr, το οποίο τιτλοφορείται «Novartis: Τι επιδιώκει η Τουλουπάκη με τα ξαναζεσταμένα έγγραφα του FBI για τον Λοβέρδο», γίνεται μια ανάλυση των κινήσεων της πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.
«Τέσσερα χρόνια μετά την αποστολή της δικογραφίας, οι υποθέσεις των εννέα πολιτικών αρχειοθετήθηκαν, οι οκτώ από την ίδια την Τουλουπάκη, η οποία πρωταγωνίστησε στο να καταστούν κατηγορούμενοι. Και το έκανε αυτό μέσω των μαρτυριών τριών προστατευόμενων μαρτύρων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου για να μπουν σε καθεστώς προστασίας», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Και συνεχίζει «τώρα που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των παράνομων πράξεων της, η Τουλουπάκη, η οποία παρότι διώκεται παραμένει εν ενεργεία εισαγγελέας, δεν θέλει να πιει το πικρό ποτήρι. Τη μια πηγαίνει, χωρίς την απαραίτητη άδεια από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο Ευρωκοινοβούλιο και καταγγέλλει ότι διώκεται πολιτικά από την κυβέρνηση. Την άλλη ανακαλύπτει σκάνδαλο απόκρυψης του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από επίσημη μετάφραση εγγράφου του FBI. Ο πρώην υπουργός ζήτησε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του ώστε να καθαρίσει το όνομά του στα δικαστήρια».
«Ενώ έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, προκαλεί εντύπωση η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει τις καταγγελίες της Τουλουπάκη», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει «το θέμα έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση».
Υπόθεση Novartis: Τα έγγραφα του FBI και τα ερωτήματα που τίθενται
Στη συνέχεια το iefimerida.gr παρουσιάζει το χρονικό των εξελίξεων, το περιεχόμενο των σημειωμάτων του FBI και θέτει μια σειρά από ερωτήματα.
«Η αρχική επικοινωνία με το FBI, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Τουλουπάκη, δεν έγινε από εκείνη αλλά από την προκάτοχό της Ελένη Ράικου.
» Η Ράικου είχε ζητήσει να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για όσα είχαν καταθέσει οι δύο Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμερικανικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής. Δηλαδή μέσω της επίσημης οδού. Από τους δύο αυτούς αρχικούς μάρτυρες μόνο ο ένας έγινε προστατευόμενος μάρτυρας και στην Ελλάδα. Τότε το FBI της έστειλε ενημερωτικά σημειώματα, τα οποία περιείχαν τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων
» Τα σημειώματα του FBI, με άλλα λόγια δεν περιέχουν ένα πόρισμα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση, αλλά το περιεχόμενο των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Οι έρευνες άλλωστε συνεχίζονταν σε εκείνο το στάδιο.
» Η Ράικου παρέλαβε δύο ενημερωτικά σημειώματα. Το πρώτο τον Δεκέμβριο του 2016, δεν περιείχε ονόματα, αναφερόταν μόνο στη δράση της εταιρείας. Το δεύτερο, τον Ιανουάριο του 2017, περιείχε τα ονόματα των: Νίκου Μανιαδάκη, Κωνσταντίνου Φρουζή, Δημήτρη Λιτζέρη, Μαίρης Γείτονα, Παρασκευής Σακκά.
» Τον Μάρτιο του 2017 η Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, αργότερα αποκάλυψε τις πιέσεις που δέχθηκε από τον «Ρασπούτν» για να επεκτείνει χωρίς στοιχεία την έρευνά της σε πολιτικά πρόσωπα, και στη θέση της τοποθετήθηκε η Τουλουπάκη.
» Τον Μάιο του 2017, στο ενημερωτικό σημείωμα του FBI εμφανίζονται τα ακόλουθα ονόματα: Νίκος Μανιαδάκης, Κωνσταντίνος Φρουζής, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτριος Λιντζέρης, Γιώργος Πατούλης, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Ιωάννης Κυριόπουλος, Κυριάκος Σουλιώτης, Ιωάννης Στουρνάρας, Μαρία Καπετανίδου, Αντώνιος Αυγερινός, Μαρία Γείτονα, Παρασκευή Σακκά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Και προσθέτει «τα ενημερωτικά σημειώματα έχουν το ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, σε ότι αφορά τη δράση της Novartis, αφού οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων στις ΗΠΑ δεν άλλαξαν. Ωστόσο, στα επόμενα ενημερωτικά σημειώματα του FBI αναφέρονται και άλλα ονόματα πολιτικών, χωρίς να τα συνοδεύει καμία πληροφορία.
» Η Τουλουπάκη μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινίσει αν ήταν εκείνη που ζητούσε τις πληροφορίες για τα πολιτικά πρόσωπα. Και έτσι έμεινε σε ορισμένους η εντύπωση ότι το FBI ερευνούσε Έλληνες πολιτικούς, παρότι αυτό διαψεύστηκε επισήμως από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το υλικό του FBI το γνωρίζει πολύ καλά η κα Τουλουπάκη» και εξηγεί «αφενός επειδή το χειρίστηκε και αφετέρου γιατί ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε τα σημειώματα του FBI που του παρέδωσε ο βοηθός εισαγγελέας της Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, ο οποίος τα μετέφραζε ανεπίσημα, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Ο Αγγελής, μάλιστα, είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για το σύνολο των σημειωμάτων του FBI, γιατί του δόθηκαν τέσσερα επιπλέον από αυτά που είχε συμπεριλάβει στην δικογραφία η Τουλουπάκη».
» Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, τίθεται το ερώτημα: Ποιο έγγραφο μεταφράστηκε απαλείφοντας το όνομά του; Του 2016 ή του 2017; Η Τουλουπάκη καταγγέλλει αλλά δεν διευκρινίζει για ποιο σημείωμα πρόκειται», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση – απάντηση που εξέδωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. «Στην υπόθεση αυτή το μείζον είναι πως το έγγραφο της 25ης Μαΐου 2017 η τότε εισαγγελέας διαφθοράς το απέκρυπτε συστηματικά […]», αναφέρει και συνεχίζει «το συγκεκριμένο έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και το όνομά μου, το κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ι. Αγγελής».
Το ρεπορτάζ καταλήγει θέτοντας μια σειρά από εύλογα ερωτήματα. «Γιατί, το 2020 ο Λοβέρδος να γνωστοποιήσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το επιβαρυντικό για τον ίδιο έγγραφο και το 2022, να συνωμοτήσει με το ΥΠΕΞ για να αποκρύψει τις αναφορές σε εκείνον; Και στη συνέχεια, να αποκαλύψει εκ νέου το έγγραφο ζητώντας από το ΥΠΕΞ να ερευνήσει την υπόθεση;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.