Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές- Οι βασικοί πυλώνες
Τι προβλέπει στα 320 άρθρα του ο νόμος πλαίσιο για φοιτητές και καθηγητές
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει για φοιτητές - καθηγητές και τη Διοίκησή των ΑΕΙ - Τι αλλάζει στις φοιτητικές εκλογές
Αύξηση του βαθμού αυτονομίας των ΑΕΙ, λειτουργικότητα και οικοδόμηση γέφυρας μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και των πανεπιστημίων του εξωτερικού, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια που παρουσίασε σήμερα (26/5) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός, Άγγελος Συρίγος. Πρόκειται για νόμο πλαίσιο 320 άρθρων που οικοδομεί τον νέο χάρτη για τα πανεπιστήμια και φέρει τον τίτλο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ».
«Ο νόμος πλαίσιο εντάσσεται στην προσπάθεια μας να φέρουμε μεταρρυθμιστικό έργο σε όλες τις βαθμίδες, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Με αυτό ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο έργο των δεσμεύσεων για μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση από κάτω μέχρι πάνω. Το νομοσχέδιο κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία για τη λειτουργία τους και ρυθμίζει παραμέτρους που έμειναν αρρύθμιστοι. Λύνουμε χρόνια προβλήματα, έχουμε το βλέμμα στο αύριο. Δίνουμε περισσότερες δυνατότητες για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.
Για αλλαγές στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας ότι «επιχειρείται μία τεράστια τομή». Τα πλέον σημαντικά για τον υφυπουργό είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση του αυτοδιοίκητου των ελληνικών πανεπιστημίων. «Το πανεπιστήμιο θα μπορεί να ανοίξει τα φτερά του. Ανοίγεται το πανεπιστήμιο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο να προχωρήσει στο μέλλον και την πραγματικότητα που τώρα διαμορφώνεται στην Ευρώπη».
Κλειδί για το νέο νομοσχέδιο είναι η λέξη αποκέντρωση. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει με το νόμο - πλαίσιο «ελευθερίες» στα ΑΕΙ, προκειμένου όχι μόνο να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, αλλά και το πανεπιστημιακό ίδρυμα να βαδίζει με βάση της ανάγκες του. Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αξιοκρατία στην ανάδειξη των μελών της Διοίκησής του.
Με το ν/σ θεσπίζεται ο ρόλος εκτελεστικού διευθυντή των ΑΕΙ (manager) που θα λειτουργεί ως μάνατζερ στη διοικητική και οικονομική διαχείρισή τους.
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει στις φοιτητικές εκλογές - Ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών
Οι αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ παρασύρουν και τις φοιτητικές εκλογές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. «Υπάρχει Συμβούλιο Φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές, ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και διευκρίνισε ότι οι σύλλογοι θα υφίστανται, καθώς από το Σύνταγμα επιτρέπει κανονικά την ίδρυση και λειτουργία τους.
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Σε τέσσερις βασικούς πυλώνες διαρθρώνεται το νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση: αναβάθμιση ποιότητας, ενίσχυση της λειτουργικότητας, προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ.
Αναβάθμιση της ποιότητας στα Πανεπιστήμια
Στο σκέλος της αναβάθμισης της ποιότητας στα Πανεπιστήμια το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το «ελληνικό Erasmus», όπου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν για ένα εξάμηνο σε μία σχολή της επιλογής τους, η οποία μπορεί να μην είναι συναφής με το αντικείμενο των σπουδών τους. Έτσι, ένας φοιτητής της Νομικής θα μπορούσε να κάνει Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών ή να παρακολουθήσει μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιπλέον, προβλέπονται επαγγελματικά και βιομηχανικά μεταπτυχιακά, ενώ ενισχύεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών που δίνει πιστωτικές μονάδες με βάση τη διάρκεια της. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, αλλά και της διαλειτουργικότητας προβλέπεται η δυνατότητα επίσκεψης καθηγητών από ιδρύματα του εξωτερικού.
Βασικό πλεονέκτημα που δίνει το νομοσχέδιο στα ΑΕΙ είναι η δυνατότητα να οργανώνουν και να ιδρύουν προγράμματα σπουδών, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Ενίσχυση Λειτουργικότητας
Προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της λειτουργικότητας, το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης με αυξημένα φίλτρα συλλογικότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας, αλλά και εξωστρέφειας, εναρμονισμένα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.
Προώθηση σύνδεσης με την κοινωνία
Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου των πανεπιστημίων στη δια βίου εκπαίδευση μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης. Προβλέπεται μητρώο εκπαιδευτών πιστοποίηση προγραμμάτων και θεσμοθέτηση των micro credentials.
Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ
Σε ό,τι αφορά τον εκσυχρονισμό ΔΟΑΤΑΠ προβλέπεται η αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίου αν το πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο ήδη αναγνωρισμένων ιδρυμάτων.
Απλοποιείται η διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου από το εξωτερικό για εργασία στην Ελλάδα, με την απόφαση για αναγνώριση (ή μη) να βγαίνει εντός λίγων μηνών από την υποβολή της αίτησης.
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Πότε θα γίνονται μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης
Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας αποσαφηνίζεται και το πότε θα προβλέπεται τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με την Υπ. Παιδείας, στα προπτυχιακά προγράμματα τα μαθήματα θα γίνονται μόνο δια ζώσης, με την τηλεκπαίδευση να προβλέπεται όταν βρίσκονται σε εξέλιξη ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες ή σε περιπτώσεις συνεργασίας με άλλα τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία. Τα μαθήματα θα μπορούν να γίνονται μέσω πλατφόρμας, ενώ ορίζεται η δημιουργία πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης ανά ΑΕΙ. Επιπλέον, τα ίδια τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για την παράταση του εξαμήνου.
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Μισθός και ασφάλιση στην πρακτική άσκηση
Σε ό,τι αφορά την πρακτική άσκηση φοιτητών ιδρύεται μονάδα πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ, με υπεύθυνους ανά τμήμα, ενώ γίνεται υποχρεωτική η ασφάλισή τους σε περίπτωση ατυχήματος.
Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει στη Διοίκηση των ΑΕΙ - «Κληρώσεις παντού»
Με τον νέο νόμο-πλαίσιο, εισάγεται ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης των ελληνικών Πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση της συλλογικότητας, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας στον τρόπο λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ.
Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου:
- Αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα αναδειχθέντα εσωτερικά μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Τα εξωτερικά μέλη προέρχονται από Καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων.
- Το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί κυρίως διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες.
Ο/Η Πρύτανης, που είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιλέξιμοι για τη θέση του Πρύτανη είναι τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή του Πρύτανη πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων (διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά), της τεκμηριωμένης πρότασής τους για την ανάπτυξη του ΑΕΙ σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και της πρότασής τους για ομάδα υποψηφίων για το αξίωμα των Αντιπρυτάνεων του ΑΕΙ. Ο/Η Πρύτανης δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και στη βάση αυξημένης πλειοψηφίας (8/11) από το Συμβούλιο.
Οι Αντιπρυτάνεις ορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης κατόπιν πρότασης του υποψήφιου Πρύτανη κατά τη διαδικασία της εκλογής του. Δεν αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με βάση τον τομέα ευθύνης που τους ανατίθεται από τον Πρύτανη, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου. Δύναται να παύονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους για σπουδαίο λόγο.
Δίνεται η δυνατότητα επιλογής Εκτελεστικού Διευθυντή. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για στελέχη αυξημένων προσόντων εντός ή εκτός του ΑΕΙ, με θητεία παράλληλη με αυτή του Συμβουλίου. Δύναται να παύεται πριν τη λήξη της θητείας του για σπουδαίο λόγο.
Ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης είναι το ανώτερο όργανο για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και στρατηγικών αρμοδιοτήτων, η Σύγκλητος ασκεί κυρίως ακαδημαϊκές και ερευνητικές αρμοδιότητες. Αποτελείται από τους: Πρύτανης, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και εκπρόσωποι ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.