Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Σαρτζετάκης: Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ηλικία 92 ετών
Χρήστος Σαρτζετάκης: Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ηλικία 92 ετών Χρήστος Σαρτζετάκης © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης - Οι σταθμοί στην πορεία του, η δολοφονία Λαμπράκη και τα βασανιστήρια στην ΕΣΑ

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, σε ηλικία 92 ετών, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης (3/2).  

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Χρήστος Σαρτζετάκης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Λαϊκό» με αναπνευστική ανεπάρκεια. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «την 02:40 πρωινή της 03/02/2022, μετά από μακρά νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”, κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της, Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, γεννηθείς το 1929, από πνευμονική ανεπάρκεια».

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης (Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 6 Απριλίου 1929) διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. Η στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, με τη σύζυγό του Φρόσω
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, με τη σύζυγό του Φρόσω © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Χρήστος Σαρτζετάκης: Η δολοφονία Λαμπράκη και τα βασανιστήρια από την ΕΑΤ- ΕΣΑ

Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου.Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. 

Το 1956 υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. 

Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, χαιρετά σε εκδήλωση τον Μίκη Θεοδωράκη
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, χαιρετά σε εκδήλωση τον Μίκη Θεοδωράκη © ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι' αυτή την απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Χρήστος Σαρτζετάκης: Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τα δύο προβλήματα

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και τη «ψήφο Αλευρά». Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς, δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ορκωμοσία Χρήστου Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας (30/3/1985)

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης © EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε γνωστός για τη δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον», που γνώρισε μεγάλη αποδοχή, και από την αφοσίωσή του στην τήρηση του Συντάγματος, ιδιαίτερα στο διάστημα 1989-1990.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΑΠΟ Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 1990

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, στην εξέδρα του Ευρωμπάσκετ του 1987
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, στην εξέδρα του Ευρωμπάσκετ του 1987 © EUROKINISSI/

Στιγμιότυπο από συνέντευξη του Χρήστου Σαρτζετάκη το 1993 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ  1993

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είχε παντρευτεί την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Χρήστος Σαρτζετάκης: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή μετά την είδηση του θανάτου του

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντα πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, τήρησε η Βουλή των Ελλήνων.

Στην απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη αναφέρθηκε, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας. «Εκφράζοντας, πιστεύω, τη συγκίνηση όλων μας, θα ήθελα εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής των Ελλήνων να καταγράψω τον σεβασμό μας γι αυτόν Έλληνα ευπατρίδη που τίμησε το αξίωμα του Προέδρου με παρρησία και θάρρος. Αιωνία η μνήμη του, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας.

Χρήστος Σαρτζετάκης: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του πρώην ΠτΔ

Με μηνύματα και ανακοινώσεις ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, που έφυγε σήμερα (3/2) από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. 

Σακελλαροπούλου για Σαρτζετάκη: Υπήρξε ακέραιος λειτουργός της Δικαιοσύνης

«Ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης», αποκαλεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/2) σε ηλικία 92 ετών.

«Με συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας. Και που αργότερα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του», αναφέρει σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προσθέτει: 

«Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του». 

ΚΙΝΑΛ - Μιχάλης Κατρίνης: O Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε στην ιστορία, αφού πρώτα έγραψε ιστορία

«O Χρήστος Σαρτζετάκης πέρασε στην ιστορία, αφού πρώτα έγραψε ιστορία», τόνισε ο επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αποκαλυφθεί η αλήθεια στη δολοφονία Λαμπράκη, η ύπαρξη ενός παρακράτους. Αδέκαστος και ακέραιος». 

katrinis.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.