Πολιτικη & Οικονομια

Οι παράδοξες αντιλήψεις του Νίκου Παππά

Δεν αρνείται τη σχέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα, αρνείται μόνο την εμπλοκή, χωρίς όμως να εξεγείρεται για όσα του καταμαρτυρά ο Καλογρίτσας

img_2485.jpg
Περικλής Δημητρολόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Παππάς στη Βουλή
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Νίκος Παππάς: Η σχέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα, οι τηλεοπτικές άδειες, οι αντιλήψεις περί δικαίωσης & υπουργικών καθηκόντων & η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι 4.999 φίλοι του στο Facebook πληροφορήθηκαν σήμερα από την πλατφόρμα ότι ο Νίκος Παππάς έχει γενέθλια. Ο Παππάς κλείνει τα 45 του χρόνια και από το προφίλ του μαθαίνει ακόμη κανείς πως πήγαινε στο 2ο Λύκειο Καισαριανής, πως κατάγεται από τη Λαμία, πως ζει στην Αθήνα και πως μιλάει ελληνικά και αγγλικά. Το CV θα ήταν φτωχό για οποιονδήποτε 45άρη. Πόσο μάλλον για έναν 45αρη που χρημάτισε όχι μόνο υπουργός αλλά και πανίσχυρος παράγοντας μιας κυβέρνησης, και σήμερα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για το αδίκημα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση παράβασης καθήκοντος. 

Τι έκανε ο Παππάς για να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο από τη Βουλή; Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παππά, τίποτε. Έκανε, λέει, απλώς τη δουλειά του. Είναι ασφαλώς κάτι που θα αποφασίσει το δικαστήριο. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς δικαστής για να συμπεράνει ότι έχει μια μάλλον περίεργη αντίληψη για τη δουλειά του. Εκτός εάν στα υπουργικά καθήκοντα περιλαμβάνεται, όπως έχει γραφτεί χωρίς ίχνος διάψευσης, το προσωπικό ενδιαφέρον για τη συγχώνευση εκδοτικών συγκροτημάτων, οι προσωπικές πιέσεις για να κλείσουν εφημερίδες και οι προσωπικές επαφές με επίδοξο καναλάρχη και στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού προς το κόμμα του υπουργού τηλεοπτικού δικτύου.

Ο Νίκος Παππάς δεν αρνείται τη σχέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα, αρνείται μόνο την εμπλοκή, χωρίς όμως να εξεγείρεται για όσα του καταμαρτυρά ο Καλογρίτσας. Ούτε στο υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπου αρνήθηκε να καταθέσει, ούτε από τη βήμα της Βουλής, όταν η ολομέλεια ψήφισε την παραπομπή του, επιτέθηκε στον κατήγορο του. Δήλωσε μόνο δικαιωμένος επειδή δεν παραπέμφθηκε και για το κακούργημα της δωροδοκίας, αλλά μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Επειδή, δηλαδή, κινδυνεύει με πέντε χρόνια κάθειρξη και όχι με περισσότερα.

Αυτή η παράδοξη αντίληψη περί δικαίωσης είναι η δεύτερη μετά την παράδοξη αντίληψη περί υπουργικών καθηκόντων. Αλλά σε αυτές τις δύο προστίθεται και μια τρίτη παράδοξη αντίληψη περί του τι συνιστά χρηστή διαδρομή του χρήματος. Ο υπουργός που ήθελε να «βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με όρους απόλυτης διαφάνειας» δέχεται πως μια πολυεθνική κατασκευαστική των χωρών του Κόλπου που θέλει να φτιάξει ένα εμπορικό κέντρο στη Σαουδική Αραβία απευθύνεται σε έναν Έλληνα εργολάβο που από εμπορικά κέντρα δεν έχει ιδέα και που καμία δραστηριότητα δεν είχε ως τότε στον Κόλπο και του στέλνει τρία εκατομμύρια προκαταβολή για ένα έργο που δεν σχεδιάστηκε καν από μια εταιρία στο Ντουμπάι που όλως τυχαίως διατηρούσε λογαριασμούς στην Κύπρο.

Ο Νίκος Παππάς δεν αρνείται ακόμη πως αυτά τα χρήματα έφτασαν στον Καλογρίτσα λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πως αυτά τα χρήματα χρησιμοποίησε ο Καλογρίτσας για να εκδώσει εγγυητική επιστολή προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Κάπου εκεί εμπλέκονται τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, η έκδοση της εφημερίδας Documento, η επίσκεψη Καλογρίτσα στον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, από τους οποίους ο Καλογρίτσας ζητάει να χρηματοδοτήσουν το κανάλι για το οποίο πήρε άδεια με τρία εκατομμύρια από κάτι Άραβες και κάτι βοσκοτόπια.

Τι λέει ο Νίκος Παππάς; Πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς γιατί ένας υπουργός που ήθελε να βάλει τη γνωστή τάξη δεν πήρε χαμπάρι όλο αυτό το χάος ούτε γιατί δεν παραιτήθηκε, αντιλαμβανόμενος την διπλή πια αποτυχία του στην άσκηση των καθηκόντων του, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματική την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις άδειες. Μπορεί όμως να αναρωτηθεί πώς ένας υπουργός που υποτίθεται πως δεν είχε σχέση με όλα αυτά μπορεί να ακούει έναν διαγωνιζόμενο να λέει πως ο υπουργός ήταν ο ενορχηστρωτής όλου του σχεδίου και πως ο ίδιος δεν ήταν παρά ο «μπροστινός» στο σχέδιο του υπουργού να φτιάξει ένα ΣΥΡΙΖΑ channel. Εκείνος, είπε στην προανακριτική, του έκλεισε το ραντεβού με τους  Άραβες, εκείνος του είπε «Καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομα σου για το κανάλι και τα λοιπά;», εκείνος τον έστειλε στους δύο άλλους επιχειρηματίες. 

Τα υπόλοιπα, από τα sms με τις προσφωνήσεις «καμάρι μου» και «λεβέντη μου» έως τις διανυκτερεύσεις του Παππά στο σπίτι του Καλογρίτσα, δεν είναι παρά το έξτρα αλατοπίπερο σε μια υπόθεση που είναι ήδη λύσσα. Σε μια υπόθεση που δεν θυμίζει απόπειρα τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά απόπειρα πλήρους και ολοκληρωτικού του ελέγχου. «Σκιτζήδες είμαστε;» αναρωτήθηκε κάποτε ο Νίκος Παππάς. Μπορεί να δώσει την απάντηση που θέλει. Μπορεί όμως και να ομολογήσει πως αυτός είναι ένας μάλλον παράδοξος τρόπος για να γιορτάσει κανείς τα γενέθλιά του. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.