Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Δένδιας - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η on air αντιπαράθεση

Ανέβηκαν οι τόνοι στις κοινές δηλώσεις - Αγεφύρωτες οι διαφορές στο Αιγαίο - Δείτε το βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Ανέβηκαν οι τόνοι στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Ανέβηκαν οι τόνοι στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ο διπλωματικός «καβγάς» on camera ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις από την Άγκυρα.

Την ξεκάθαρη διαφωνία τους σε κομβικά θέματα για τις διμερείς σχέσεις εξέφρασαν on camera ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις από την Άγκυρα.

Με τις πρώτες τοποθετήσεις να ολοκληρώνονται σε ήπιο κλίμα, χωρίς μάλιστα να λείπουν και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, ακολούθησαν «δευτερολογίες» και «τριτολογίες» σε ανεβασμένους τόνους.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο -όπως είπε- παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι υπήρξε εργαλειοποίηση από την Άγκυρα στον Έβρο, δίνοντας έμφαση στα fake news, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Αγία Σοφία που έγινε τζαμί.

Αγεφύρωτο το χάσμα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει ότι είναι τουρκική, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι την καταπιέζει. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν φανερά εκνευρισμένος, καθώς ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε on camera στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020 και στο μεταναστευτικό στον Έβρο. 

Στο διπλωματικό μπρα ντε φερ για το Αιγαίο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αρνήθηκε αυτό που είπε νωρίτερα ο κ. Δένδιας ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας».

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως, ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά από τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντας: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος». Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε και θα θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αν περιμένατε αγαπητέ Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Αγκυρα, να έρθω εδώ στην Αγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στη μειονότητα στη Θράκη, σημείωσε: «Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης». Παίρνοντας πάλι τον λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δίνει έμφαση σε ό,τι τη συμφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, θέτοντας on air το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Άμεση η απάντηση από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος του είπε σε έντονο ύφος ότι στα νησιά υπάρχει ελληνικός στρατός γιατί απειλούνται.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό».

Το πόσο ηλεκτρισμένη έγινε η ατμόσφαιρα φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας -σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι- ανέφερε κάποια στιγμή αστειευόμενος μήπως δεν ισχύει πλέον η πρόσκληση για το δείπνο "ιφτάρ" που ακολουθεί. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΕΝΔΙΑ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Νίκο Δένδια: Διαφωνούμε στο Αιγαίο - Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο θέλει ο Ερντογάν

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που κάναμε σήμερα αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: «Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα. Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος (Ερντογάν) προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό. Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και στη μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό».

«Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία, διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση» εκτίμησε ο κ. Τσαβούσογλου.

Διπλωματικός «καβγάς» για τη μειονότητα στη Θράκη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει on camera ότι είναι τουρκική και τον Νίκο Δένδια να του απαντά
Διπλωματικός «καβγάς» για τη μειονότητα στη Θράκη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει on camera ότι είναι τουρκική και τον Νίκο Δένδια να του απαντά © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά» σημείωσε ακόμη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νίκος Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Σε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, να με προσκαλέσεις απόψε στο δείπνο "ιφτάρ" απόψε. Να μεταφέρω τις ευχές του κ. Μητσοτάκη στους μουσουλμάνους για το ραμαζάνι. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ισλαμικό τέμενος που θα εγκαινιαστεί μετά την πανδημία».

Και συνέχισε: «Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κατ’ αρχήν σε οικονομικό επίπεδο και καταθέσαμε σχετικές προτάσεις».

«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα» τόνισε επίσης.

«Σύγκρουση» on air Δένδια - Τσαβούσογλου για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και αποστρατικοποίηση νησιών
«Σύγκρουση» on air Δένδια - Τσαβούσογλου για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και αποστρατικοποίηση νησιών © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι «υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης», απαντώντας στην προηγούμενη αναφορά Τσαβούσογλου για «τουρκική μειονότητα».  

Σχετικά με το Αιγαίο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι «αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων». Και σημείωσε: «Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Και υπενθύμισε ότι στο τραπέζι της ΕΕ υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης τέτοιων αρχών.

«Έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» τόνισε ακόμη. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν τον σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας».
 

«Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας» κατέληξε στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Δένδιας, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.