Πολιτικη & Οικονομια

Έκθεση Μπορέλ για Τουρκία - Δένδιας: Κατ’ αρχήν θετική

«Προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ν.Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για έκθεση Μπορέλ :Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα

«Κατ'αρχήν θετική» χαρακτήρισε την έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως τόνισε, «προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βεβαίως όμως, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, «υπάρχουν και ελλείψεις όπως παραδείγματος χάριν το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS».

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση Μπορέλ, θα υπογραμμίσει αυτές τις ελλείψεις και συμπλήρωσε: «Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα».

«Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά», κατέληξε.

 

Έκθεση Μπορέλ: Τι αναφέρει για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Ε.Ε

Η έκθεση Μπορέλ περιγράφει τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες» που θα υποστεί η Τουρκία αν προχωρήσει εκ νέου σε «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο» και που πλήττουν τα συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε., «ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στις συνέπειες περιλαμβάνεται «η έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και η διεύρυνσή τους και σε νομικά πρόσωπα. Ακόμη αναφέρεται ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Πρόκειται για μέτρα που «στοχεύουν άλλους τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη-μέλη κ.λπ.», ενώ ακόμη και πρόσθετα μέτρα της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς. 

Έκθεση Μπορέλ: Επιδείνωση του πολιτικού πλαισίου των ευρω-τουρκικών σχέσεων

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι το πολιτικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων «έχει προοδευτικά επιδεινωθεί κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, στην έκθεση Μπορέλ επισημαίνεται η αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του Γιάννη Παλαιολόγου, η έκθεση σημειώνει την εμπλοκή της Τουρκίας σε σειρά περιφερειακών συγκρούσεων, «με τρόπο που συχνά εναντιώνεται στα ευρύτερα συμφέροντα της Ε.Ε.», αλλά και στην επιδεινούμενη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, μα και την οικονομική διακυβέρνηση.

Έκθεση Μπορέλ: Η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν δια της βίας στην ΕΕ

Η έκθεση Μπορέλ αναφέρεται και στα γεγονότα που καταγράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όταν χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα επί αρκετές ημέρες, ζητώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Η έκθεση υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν διά τη βίας στην Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε βίαιες καταστάσεις στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα». Επιπλέον, για το Oruç Reis, σημειώνεται ότι η δραστηριότητά του τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κοντά στο Καστελόριζο «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Ακόμη, αναφορά γίνεται και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο «αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών στις σχετικές περιοχές», αλλά και στην «περαιτέρω απότομη αύξηση σε άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προς την Ελλάδα». Αναφέρονται οι τουρκικές υπερ-πτήσεις επί ελληνικών κατοικημένων περιοχών, αλλά και η πραγματοποίηση «απειλητικών ναυτικών ασκήσεων».

Πάντως η έκθεση προτείνει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε σειρά από πεδία, μετά τις κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης που έχουν γίνει. «Είναι αναγκαίο να δούμε μία αξιόπιστη συνέχεια στη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς πισωγυρίσματα, για να αποδειχθεί ότι οι εκπεφρασμένες προθέσεις είναι γνήσιες και να διασφαλιστεί ότι η ευρύτερη αποκλιμάκωση στην περιοχή μπορεί να διατηρηθεί. Πρόσφατα ελάσσονα περιστατικά μας θυμίζουν ότι η αποκλιμάκωση παραμένει επισφαλής και πρέπει να παγιωθεί».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.