- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μηταράκης - Έβρος: Δεν θα ανοίξει νέα δομή προσφύγων στη Θράκη
Το μήνυμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου μετά τις αποδοκιμασίες στην Ορεστιάδα
Ο Νότης Μηταράκης, από τον Έβρο, παρουσίασε τους 6 πυλώνες της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι στη Θράκη δεν δημιουργείται νέα δομή.
Ξεκάθαρος ότι η Θράκη δεν θα αποκτήσει νέα δομή προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε ο Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στον Έβρο. Στην Ορεστιάδα κάτοικοι υποδέχτηκαν τον Νότη Μηταράκη με αποδοκιμασίες, αυγά, πέτρες και συνθήματα.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, στον απόηχο των αποδοκιμασιών, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στους στόχους της πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην αλλαγή της εικόνας του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, στις συγκεχυμένες πληροφορίες και την παραπληροφόρηση για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο, καθώς και στα σημεία σύγκλισης επί του προβλεπόμενου σχεδιασμού για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης δομής. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στους λόγους που υπάρχει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Στόχοι του υπουργείου, όπως είπε, είναι η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Προς την κατεύθυνση αυτή ο σχεδιασμός βασίζεται σε 6 πυλώνες:
- Την καλύτερη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.
- Τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες.
- Την απέλαση αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
- Τη μετατροπή των κέντρων από ανοιχτά σε κλειστά και ελεγχόμενα.
- Τον καλύτερο έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
- Τη μείωση παροχών στη χώρα μας ώστε να μην είναι «θετικός» προορισμός, όπως είπε.
Ως προς τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες από το μεταναστευτικό - προσφυγικό, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη:
- Στο κλείσιμο 57 δομών το 2020 σε όλη τη χώρα, ανακοινώνοντας ότι θα κλείσουν πάνω από 20 μέσα στο 2021.
- Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των δομών, με παράλληλη ενίσχυση και θεσμοθέτηση ανταποδοτικών προς τους Δήμους που επηρεάστηκαν από τη μεταναστευτική κρίση. «Όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως αποζημίωση» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.
Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στην Ελλάδα - Πώς άλλαξε η εικόνα - Ποιες κινήσεις έγιναν στον Έβρο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εικόνα του μεταναστευτικού στη χώρα έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και στον Έβρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε τα τρία σημεία της εφαρμοζόμενη πολιτικής:
- Την ενίσχυση του φράχτη. «Μια πολιτική της κυβέρνησης η οποία βρίσκει πολύ θετική ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, ώστε να περιορίσουμε σταθερά και μακροχρόνια τις ροές» τόνισε.
-Την πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, σε άλλους Νομούς της Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου με κανόνες εντοπιότητας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε «να στηρίξουμε την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών».
-Την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων «ώστε να παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας, που ο πολίτης απαιτεί από την ελληνική Πολιτεία» εξήγησε.
Με δεδομένη τη μείωση των ροών προς την Ελλάδα κατά 80% το 2020 και περίπου κατά 95% το πρώτο δίμηνο του 2021, στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός του Υπουγείου Μετανάστευσης και Ασύλου φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «στόχος είναι οι μηδενικές ροές».
Έβρος - Το ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο - Τι ισχύει
Εκτιμώντας ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει είτε συγκεχυμένη πληροφόρηση είτε παραπληροφόρηση των πολιτών για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Φυλάκιο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σκιαγράφησε τη λειτουργία του, επισημαίνοντας ότι από το 2013, «έχουν μείνει σε αυτό 50.000 μετανάστες».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 168 άτομα, αυτό σημαίνει ότι 49.832 έφυγαν από τον Έβρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα… Σήμερα, το Φυλάκιο έχει περίπου 700 κρεβάτια, είτε στον χώρο του ΚΥΤ, είτε στον χώρο τον κλειστό του Προ.Κε.Κα. Από αυτά χρησιμοποιούνται μόνο τα 168».
«Άρα δεν δικαιολογούνται "φωνές" που θεωρούν ότι το Φυλάκιο δημιουργεί έναν μόνιμο πόλο στην περιοχή. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στην πράξη και ούτε πρόκειται να επιβεβαιωθεί στο μέλλον…» ξεκαθάρισε ο Νότης Μηταράκης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολλαπλές επαφές που είχε κατά τη διάρκεια του διημέρου «καταδεικνύουν την ειλικρινή μου διάθεση να συζητήσουμε». Και διευκρίνισε: «Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε 168 άτομα σε 700 κρεβάτια δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και τη μείωση των ροών και στη μη παραμονή μεταναστών στον Έβρο».
Νότης Μηταράκης για Έβρο: Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο
Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο, επίσης, για πάρα πολλά σημεία σύγκλισης με τις τοπικές κοινωνίες, τα οποία προσδιόρισε στα εξής:
- Στην ανάγκη αναβάθμισης του Φυλακίου. Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερες υγειονομικές συνθήκες.
- Στην ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική φύλαξης των συνόρων και μείωσης των ροών.
- Στην παραμονή της δομής.
- Στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους
«Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των κατοίκων, η οποία δεν έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ίδιο το Φυλάκιο. Έχει να κάνει με βαθύτερα προβλήματα που πράγματι αντιμετωπίζει ο Έβρος, ειδικά ο βόρειος Έβρος, προβλήματα δημογραφικά, οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία η κυβέρνηση συνολικά και με τη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη θα δώσει σημαντικές απαντήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι μία ανησυχία των κατοίκων του Έβρου την οποία αντιλαμβάνομαι και ως ακρίτας ο ίδιος τη θεωρώ πολύ δικαιολογημένη» ανέφερε επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Έβρο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι ξέρει να προστατεύει την Εθνική Ασφάλεια, την ασφάλεια των ακριτών. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Θράκη, ούτε θα υπάρξει κάποια παραμονή μεταναστών στη Θράκη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.