Πολιτικη & Οικονομια

Διερευνητικές: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται και ανακοίνωση για την έκβαση των συζητήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελλάδα - Τουρκία - Σημαίες
Ελλάδα - Τουρκία - Σημαίες © EPA

Τρεις ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας με την ελληνική αποστολή να αποχωρεί από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ. Ξεκίνησαν περίπου στις 11 η ώρα και διήρκησαν περίπου 3 ώρες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών. 

Στη φάση αυτή των διερευνητικών επαφών συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν κι γι’ αυτό θεωρείται ότι η προεδρία προσπάθησε να δώσει τον τόνο, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε.  

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις»

Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή των διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων ξεκινώντας από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν  η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις», διαμηνύει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι το μόνο θέμα που συζητά είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Να σημειωθεί εδώ πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για να φανεί το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει ένας πιο επίσημος διάλογος.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια, με μικρό καλάθι και χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων.  Ωστόσο, κάθεται στο τραπέζι έχοντας διευκρινίσει πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 Η Τουρκία από την άλλη επιχειρεί να διευρύνει ην ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα, όπως η την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία .

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.