Πολιτικη & Οικονομια

Ελλάδα - Αίγυπτος κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Έφυγε για Κάιρο ο Νίκος Δένδιας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Στο Κάιρο μετέβη αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Σάμε Σούκρι σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Στην υπογραφή συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα εκτάκτως στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμε Σούκρι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν το απόγευμα συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης, συνέντευξη η οποία λόγω και του αιφνίδιου χαρακτήρα της συνάντησης, έχει ήδη κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον διεθνώς.

«Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι συζήτησε σε συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια για τα μέσα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σούκρι τόνισε στον κ. Δένδια ότι η Αίγυπτος δίνει μεγάλη προσοχή στον συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η περιφερειακή ασφάλεια και ασφάλεια» αναφέρουν τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ, ενώ στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων θα υπάρξουν και κοινές δράσεις στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.