Πολιτικη & Οικονομια

Τι να κρατήσετε από την εβδομάδα που πέρασε

Επιλέγουμε όσα αξίζουν της προσοχής σας και του χρόνου σας, ενώ σας προτείνουμε και κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάσαμε

317185_10150285824484786_563167100_n.jpg
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοροναϊός
© Anthony Kwan/Getty Images/Ideal Image

Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου σχολιάζει τη μανία με το Άουσβιτς, τα κρατικά fake-news για τον κορονοϊό και οι δύο παρουσιάσεις βιβλίων που ξεχωρίσαν αυτή την εβδομάδα

Η εβδομάδα έφυγε αφήνοντάς μας με την εντύπωση ότι τα «δράματα» του ελληνικού ποδοσφαίρου κάλυψαν τα πάντα, όμως δεν είναι λίγα τα σημαντικά γεγονότα αλλά και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ξεχώρισαν.

Επιλέγουμε όσα αξίζουν της προσοχής σας και του χρόνου σας, ενώ σας προτείνουμε και κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάσαμε.

Η μανία με το Άουσβιτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στην Πολωνία όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 1.100.000 άνθρωποι. Φέτος συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το γεγονός της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΟΥΣΒΙΤΣ
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό ότι στην Ελλάδα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσε και ευημερούσε μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, πόσο μάλλον το γεγονός της εξόντωσή της στα ναζιστικά στρατόπεδα, οπότε η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στους φετινούς εορτασμούς έχει και αυτή τη διάσταση: πλέον στην Ελλάδα μπορούμε και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά και γι’ αυτό.

Η εγχώρια και διεθνής συγκυρία προσέδωσε ιδιαίτερη ένταση στους φετινούς εορτασμούς, αλλά φαίνεται ότι το κλίμα δεν ήταν αρκετά βαρύ για όλους.

Ο σκιτσογράφος Πέτρος Ζερβός στο σκίτσο του που δημοσίευσε ανήμερα της επετείου, η ΕφΣυν θεώρησε καλή ιδέα να συγκρίνει την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη χιτλερική «Τελική Λύση»  προκαλώντας σάλο και την αντίδραση ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Η άποψή μας είναι ότι τα σκίτσα είναι προϊόντα της σύμβασης της σάτιρας και δεν μπορούν να αποτιμώνται ως πολιτικός λόγος αλλά ως σατιρικό σχόλιο. Φυσικά και πρέπει να γίνεται κριτική για το κατά πόσο πετυχημένα είναι ως σάτιρα αλλά δεν μας πείθει.

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που αριστερά έντυπα επιλέγουν το Ολοκαύτωμα για να στήσουν επιχειρήματα σε βάρος των αντιπάλων τους με αποτέλεσμα να ευτελίζουν τη γενοκτονία των Εβραίων.

Ο Βαγγέλης Περρής ανθολόγισε τις πιο χαρακτηριστικές σχετικές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όπου φαίνεται ότι τα αριστερά έντυπα επιλέγουν τη φρίκη «για να κάνουν παιχνίδι», όπως λέει. Διαβάστε το. «Η μανία με το Άουσβιτς».

Τα κρατικά fake-news για τον κορονοϊό 

Οι ψευδείς ειδήσεις που παράγουν τα αυταρχικά καθεστώτα είναι γνωστό φαινόμενο. Φυσικά και η Κίνα ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη δεν θα σταματούσε πουθενά, ούτε στην επιδημία.

Καταγράψαμε τα σχετικά στο FACT της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, όπου ανθολογούμε ρεπορτάζ της Washington Post που καταγράφει πως οι χρήστες των σόσιαλ μίντια ξεφεύγουν της λογοκρισίας. Όμως η κινεζική κυβέρνηση δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Buzzfeed οι φωτογραφίες από τα περίφημα νοσοκομεία που υποτίθεται ότι χτίστηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ήταν fake news. Ποιος εκπλήσσεται όμως;

Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα

Μόλις τη Δευτέρα εκδόθηκε το βιβλίο του Ρωμανού Γεροδήμου «Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα» (εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) αλλά οργανώθηκαν δύο εξαιρετικές παρουσιάσεις του.

Εμείς όμως επιλέξαμε κάτι διαφορετικό για να γνωρίσετε αυτό το βιβλίο.
Την Τρίτη ο Ρωμανός Γεροδήμος συζήτησε με τον αναπλ. καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο γι’ αυτό στην εκπομπή του δεύτερου, στον διαδικτυακό Amagi.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ.

Μας άρεσαν ιδιαίτερα όσα εν πολλοίς άγνωστα ακούσαμε για τη Λατινική Αμερική και ειδικά για την Αργεντινή. Ακούστε την!

Για το βιβλίο έγραψε εδώ, στην Athens Voice, και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος.

«Το βιβλίο είναι απολαυστικό και γιατί μας δείχνει πώς ενσωματώνεται η ταξιδιωτική εμπειρία στη θεωρία. Σε μια θεωρία που, με τη σειρά της, καθίσταται παλλόμενη από την ανθρώπινη εμπειρία. Το μάτι του συγγραφέα, όταν ταξιδευει, είναι θεωρητικά πυκνό. Και συνάμα οι εμπειρικές του παρατηρήσεις είναι πάντοτε στοχαστικά συνδυασμένες με την πολιτική και κοινωνική θεωρία» επισημαίνει ο Παναγής Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική παρουσίαση. «Ο κοσμοπολιτισμός χωρίς αμεριμνησία».

Ήταν αυτό Εμφύλιος;

Σπάνια οι παρουσιάσεις βιβλίων έχουν ενδιαφέρον. Όμως αυτή που διοργανώθηκε την Πέμπτη στον Ιανό για το βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη «ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολιτικό φαινόμενο, κείμενα για την κατανόηση ενός παροξυσμού» (ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ), ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο π.βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης ο οποίος έδωσε πολύ γλαφυρά και με παρρησία τη δική του εκδοχή στα πράγματα.

81521970_10163366932995352_4874642148424679424_n.jpg
Φωτογραφία: Κυριάκος Μπουγιούρης. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση.

Τόσο οι αναλύσεις του Ευτύχη Βαρδουλάκη και του Παναγή Παναγιωτόπουλου που ήταν στο πάνελ ήταν εξαιρετικές, όμως η τοποθέτηση που ξεχώρισε ήταν της Δήμητρας Γκρους η οποία έκανε λόγο για ένα ακήρυχτο εμφύλιο που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια που διαίρεσε την κοινωνία αλλά έγινε και πιο προσωπικός, έφτασε να διαλύσει παρέες και φιλίες.

Η Δήμητρα Γκρους στάθηκε σε μια φράση του Λευτέρη Κουσούλη στο βιβλίο «ο βίαιος λόγος γεννά βίαιες πράξεις» και έφερε ως παράδειγμα τα δικά της βιώματα (που ήταν) δύο πολύ γνωστά γεγονότα: τις δύο επιθέσεις που δέχτηκε η Athens Voice, όπου και εργάζεται.

«Πώς εξηγείτε εσείς ότι λίγοι συγκλονιστήκαμε τότε; Μάλλον το αντίθετο συνέβη, οι πιο φανατικοί είχαν χαρεί, πολύς κόσμος είχε βρει ένα είδος δικαίωσης, και οι πιο καλοπροαίρετοι ρωτούσαν: Γιατί σας έκαψαν; Τι γράψατε;», είπε η Δήμητρα Γκρους.

Βέβαια ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, που είναι και ο εκδότης του βιβλίου του Λευτέρη Κουσούλη, έσπευσε να επισημάνει ότι ο βίαιος λόγος που γίνεται επιτελεστικός έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας. Όπως και το ψεύδος.

Η τοποθέτηση της Δήμητρας Γκρους μας έβαλε σε σκέψεις. Είναι βολικό να χαρακτηρίσουμε τη δεκαετία που πέρασε Εμφύλιο, ενώ ήταν μόνο η ρητορική που παρήγαγαν όλες οι πλευρές εμφυλιοπολεμική. Δεν είχαμε εμφυλιοπολεμικά γεγονότα.

Άλλωστε, ας μην κρυβόμαστε. Αν είχαμε ζήσει Εμφύλιο η εκδήλωση αυτή δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει γίνει, ούτε να έχει τραβηχτεί η συγκεκριμένη φωτογραφία. Φύγαμε από την εκδήλωση με μια μελαγχολική σκέψη: ο Νίκος Ξυδάκης που εμφανίστηκε ως ο «σκεπτόμενος και διανοούμενος ΣΥΡΙΖΑ» πριν από έξι μήνες έμεινε εκτός Βουλή. Ο σκεπτόμενος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα της Αθήνας επέλεξε τη Ραλλία Χριστίδου αντί για εκείνον.

Οπότε, ο διανοούμενος, σκεπτόμενος ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να τον τοποθετούν δίπλα στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και όχι στον Πάνο Καμμένο με τον οποίο συγκυβέρνησε αγαστά επί τέσσερα χρόνια, είναι και αυτό άλλη μια συλλογική φαντασίωση.

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Πλέον οι ερευνητές το γνωρίζουν πολύ καλά. Η αναβλητικότητα δεν βασίζεται στην αδυναμία διαχείρισης του χρόνου μας αλλά των συναισθημάτων μας.
    «Why procrastination is about managing emotions, not time». BBC.
  2. Το ghosting είναι η ξαφνική διακοπή οποιασδήποτε επικοινωνίας από τη μια πλευρά χωρίς κανένα προφανή για την άλλη πλευρά λόγο ή εξήγηση. Ο άνθρωπος που εξαφανίζεται, που γίνεται φάντασμα –ghost– και που είχατε καθημερινή επαφή, ξαφνικά αδιαφορεί για εσάς και αγνοεί τις προσπάθειες επικοινωνίας αφήνοντάς σας σε κατάσταση σοκ. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; «Ghostbusters» στο ελληνικό μπλογκ «Analyse This #not».
  3. Ένα απολαυστικό long-read από τον Guardian για τον καλύτερο ανιχνευτή πλαστών έργων τέχνης του κόσμου. «How to spot a perfect fake: the world’s top art forgery detective».

Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου καθημερινά επιμελείται το Fact News, το μοναδικό ελληνικό ειδησεογραφικό newsletter που καταγράφει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα, τον Κόσμο, την τεχνολογία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον πολιτισμό, φιλτράροντας τα fake news και τον άχρηστο, ειδησεογραφικό θόρυβο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.