Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Σχέδιο που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών

Πυρά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras1
Αλέξης Τσίπρας © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχέδιο που βάλλει εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος".

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική», «καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος" που μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία», «μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις».

«Διορίσατε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν κύριο, δεν ξέρω αν έχει ή δεν έχει πτυχίο, τώρα μαθαίνω ότι δώσατε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε ευαίσθητες θέσεις τοποθετούνται πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι όμως «η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι», ότι «ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ, θα το δούμε αυτό, λέει επίσης ότι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις».

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για την τοποθέτηση ως γγ Τουρισμού τον κ. Λούλη και για το γεγονός ότι δεν έχει αποπεμφθεί δεδομένου ότι «έγραψε βιβλίο το 2015 για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών». Έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης από τον «υμνητή της Χούντας», για να σχολιάσει: «Αλλά βέβαια δεν αποπέμπεται ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη».

«Πυρά» και για την τοποθέτηση ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Οικονόμου, «ανθρώπου της Lamda Development», για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία κατ΄ εντολή προφανώς της εταιρίας, για αλλαγή των όρων δόμησης». Προσέθεσε ότι η δική του κυβέρνηση ξεμπλόκαρε όλο το πρότζεκτ «με έγνοια και με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον». «Πού θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες, μέσα στη θάλασσα;».

«Μας είχατε πει την πρώτη βδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, που είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες», είπε.

Μιλώντας για προσπάθεια σύνδεσης των αποφυλακίσεων του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και του Φλώρου με τον Ποινικό Κώδικα, για «δήθεν μείωση των μετακλητών, από 4 τους κάνατε 8», το «κόψιμο δήθεν της απόδοσης συντάξεων 24.000 ευρώ» κ.α., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας».

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε. 

Ανέφερε ότι πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000. Μίλησε για «υποκρισία» όταν κατηγορείτο από «παπαγαλάκια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς με τις προβλέψεις του σ/ν μόνο για ΓΓ Πρωθυπουργού «αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%». «Τώρα δεν τρέχει κάστανο», είπε.

Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».

«Γιατί δε το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στο χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί», προσέθεσε. «Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη. Γιατί δν λέτε το ίδιο και για τη Τράπεζα της Ελλάδας; Ο υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά είναι ουδέτερος;».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.