- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τσίπρας: Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να μας κάνει μαθήματα ηθικής (video)
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στις κατηγορίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
«Προκάλεσα αυτήν τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο Κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στα όσα τον κατηγόρησε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην κινήσει τη διαδικασία ή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση, δεν το έκανε. Κι αυτό γιατί -όπως είπε- ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας».
«Πήρα, όμως, το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις. Και αυτό γιατί η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες» πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά».
«Φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Γιατί τόση νευρικότητα»
Όπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υιοθετήσει «ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων και αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι τού έχουν πει ότι φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες».
«Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς έχετε φωνές» τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ακολουθεί πολιτικές λαϊκισμού και ψηφοθηρίας.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στα περί «κυβέρνησης-κουρελού».
Όπως είπε, στην ΕΕ υπάρχουν 13 κυβερνήσεις με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας.
«Εγώ δεν το κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε και τόνισε πως είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για "κυβέρνηση-κουρελού". Τώρα, ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει» σχολίασε.
Πρέπει όλοι να παίρνουμε σαφή θέση
«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση» τόνισε με νόημα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται -προκειμένου να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της- την πλήρη εμπιστοσύνη από την πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει «εως το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019».
Κάλεσε, μάλιστα, όλους να απαντήσουν σε αυτό το βασικό ζήτημα, καθώς «στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».
«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα. Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Και επανέλαβε: «Από τη μεριά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω -αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Όπως είπε, μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.
«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα εθνικό θέμα»
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη» και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έφθασε το βράδυ στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για «την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, σημείωσε πως με τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινίσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο.
«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στη συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Υπεραμύνθηκε της επιλογής Αποστολάκη
Για «κολοσσιαίο ατόπημα» του κ. Μητσοτάκη μίλησε, επίσης, ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «εξισώνει ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, με υψηλό δημοκρατικό πατριωτικό φρόνημα, με ανδρείκελα της χούντας των συνταγματαρχών», αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
«Ούτε την ιστορία του κόμματός σας δεν ξέρετε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980, τον Ιωάννη Ντάβο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ επί πέντε χρόνια τον αποστράτευσε 10 Ιανουαρίου του 1980 για να τον ορκίσει υφυπουργό Αμυνας τέσσερις μέρες μετά. Ποιο ήταν το πρόβλημά σας, δηλαδή; Ότι ήταν υφυπουργός;» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη» τόνισε ακόμη.
«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος».
Απαντώντας, μάλιστα, σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καμία συναλλαγή με Καμμένο
Αναφερόμενος στα περί «σικέ διαζυγίου», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη. Και θέτω το ερώτημα: Γιατί αφού έγινε συναλλαγή τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;».
«Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει μάχη για την κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών, που έκανε τα πάντα για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπία. Και ξεκαθάρισε ότι «θα έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.