Πολιτικη & Οικονομια

Τι αναφέρει ο βρετανικός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Η παραίτηση Καμμένου επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσίπρας-Καμμένος
Τσίπρας-Καμμένος © INTIMENEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της "Μακεδονίας"» γράφει στον τίτλο της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της «Μακεδονίας» για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες από  τις εθνικές εκλογές.

Ακόμη παραθέτει δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, στις οποίες επεσήμανε ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας… δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την θέση του υπουργού» και ότι θα αποσύρει έξι ακόμη υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.

«Ο κ. Καμμένος έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία εθνικό ξεπούλημα και έχει απειλήσει επανειλημμένα με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν έρθει προς επικύρωση στη βουλή, όπως αναμένεται αυτό το μήνα» γράφει.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις της παραίτησης, στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσίπρα με 153 έδρες, εκ των οποίων οι 145 από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, γράφει ότι η Ελλάδα «ανέτρεπε» τις φιλοδοξίες της «Μακεδονίας» για σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία.

Ακόμη εξηγεί τη θέση του κ. Καμμένου ότι οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ως ονομασία για τη Βαλκανική χώρα, είναι απαράδεκτη καθώς το όνομα σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του βόρειου τμήματος της χώρας. Επίσης, αναφέρει ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαμάχη για το θέμα προκάλεσε την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τον Οκτώβριο, ο οποίος «ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, αλλά αποχώρησε επειδή ένιωσε ότι υποστηρίζεται ανεπαρκώς από τον πρωθυπουργό στη διαμάχη με τον Καμμένο». 

«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσπιράς ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «άμεσα» ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της "Μακεδονίας"» γράφει η Telegraph.

«Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας από το κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσίπρας που αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Η Telegraph γράφει ότι «Ο κ. Κάμενος απειλούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν θα ερχόταν στη Βουλή για έγκριση η συμφωνία για το ονοματολογικό που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η συμφωνία χρειάζεται τώρα την έγκριση της και από την ελληνική Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τους 145 βουλευτές του κόμματος της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις ψήφους του μικρού φιλοευρωπαϊκου κόμματος To Ποτάμι και από ορισμένους βουλεύτες των ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου» εκτιμά η Telegraph.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.