Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας από Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και μίλησε σε κτηνοτρόφους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras3.jpg
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, απέδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά.

tsipras2.jpg
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 'Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και είχε σύσκεψη με το προεδρείο του Συνεταιρισμού. Κατόπιν μίλησε σε κτηνοτρόφους, μέλη του συνεταιρισμού, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Ριζούλης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς κ.α.

«Πολύ μεγαλύτερες οι δυνατότητες σήμερα για έμπρακτη στήριξη των αγροτών»

Τη χαρά του που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού της περιοχής. Γιατί, όπως είπε, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, με βαριά ιστορία και παράδοση, και είναι χρέος και τιμή να τον επισκέπτεται. «Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας», είπε χαρακτηριστικά. Ηθικό χρέος στους λαούς της Ευρώπης η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

- Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

- Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

tsipras1.jpg
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

«Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε 8 χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε:

- στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.

- Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας.

Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.

Να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και τον ρατσισμό

«Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί η πατρίδα μας, έχει την τύχη η πλούσια ιστορία της να είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός της για το μέλλον. Και αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».

Ήρθα να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία

«Βρίσκομαι στα Καλάβρυτα για να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου και ιδιαίτερα για το αύριο των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Αγροτικό και Γαλακτομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

Στα Καλάβρυτα ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου

Στα Καλάβρυτα γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Για πάνω από 50 χρόνια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητα του, αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα εγχείρημα που πέτυχε - και υπάρχουν πολλά σαν αυτό στην πατρίδα μας - γιατί βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή. Τέτοια παραδείγματα, σαν το δικό σας, είναι πλούτος για την παραγωγή - όχι μόνο την αγροτική - στη χώρα μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κικίλιας: Συνέντευξη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Βασίλης Κικίλιας: «Προστατεύουμε και βοηθούμε τους πολίτες στον δύσκολο κόσμο της κλιματικής κρίσης»

Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.