Πολιτικη & Οικονομια

Το παρασκήνιο της απόφασης για το «ξήλωμα» της ΕΡΤ

Η Δημόσια Τηλεόραση τον τελευταίο μήνα θύμιζε καζάνι που βράζει. Σήμερα έσκασε η… χύτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ert2.jpg

Παραιτήσεις στελεχών, στάσεις εργασίας δημοσιογράφων, καβγάδες εντός της διοίκησης, καρφιά και κριτική ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΡΤ τον τελευταίο μήνα θύμιζε καζάνι που βράζει. Σήμερα έσκασε η… χύτρα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, ζήτησε τις παραιτήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ,  Βασίλη Κωστόπουλου, και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, Γιώργου Θαλασσινού.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία χθες του κ. Κωστόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «ανηλεή πόλεμο εκ των έσω». «Αν δείτε τις αποφάσεις μας θα αναρωτηθείτε πώς άντεξε αυτή η διοίκηση» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, λίγες ώρες αργότερα τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ κατήγγειλαν τον κ. Κωστόπουλο για την απόφασή του να τοποθετήσει πρόσωπα σε θέσεις προϊσταμένων στους περιφερειακούς σταθμούς που ουδεμία σχέση είχαν με τη δημοσιογραφία, αφού πρώτα, στις αρχές του περασμένου μήνα, ζήτησε τις παραιτήσεις των προηγούμενων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο ενώσεις έκαναν λόγο για «έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και –κυρίως– έλλειψη στρατηγικού οράματος» από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Σε παρόμοια καταγγελία είχε προχωρήσει στις 6 Οκτωβρίου σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ, Σπύρος Κρίμπαλης. Σε αυτήν έκανε λόγο για «αθέμιτο πόλεμο εναντίον του από μια μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση, αλλά και μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση που θυμίζουν εμπόλεμη φατρία».

Στις 9 Οκτωβρίου έγινε γνωστό πως υπέβαλε την παραίτηση και ο διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Ταλαμάγκας, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε παραιτηθεί και η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Κατερίνα Σαρικάκη.

Από τότε, φούντωσαν οι φήμες για παραδιοίκηση στην ΕΡΤ, κάτι που συμμερίζονταν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης ο οποίος είχε δηλώσει ότι «ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα». «Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το 'μαύρο'. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική» είχε πει.

Κατόπιν των παραπάνω και της ανοιχτής διαμάχης στην οποία βρίσκονταν διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής, το ζήτημα συζητήθηκε στην αιφνιδιαστική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης. Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Λευτέρης Κρέτσος ζήτησε τα «κεφάλια» των κ.κ. Κωστόπουλου και Θαλασσινού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.