- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σακελλαρίου, Κριμιζής, Μιχαλίτσης: Η αλυσίδα παραιτήσεων στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Θα υπάρξει συνέχεια;
Δυο παραιτήσεις συζητήθηκαν πολύ τον τελευταίο καιρό, μια τρίτη όμως, πιθανότατα σημαντικότερη, πέρασε απαρατήρητη. Κι αν τα ονόματα Κριμιζής και Σακελλαρίου είναι λίγο πολύ γνωστά, το όνομα Μιχαλίτσης δεν είναι ανάλογα γνωστό στους πολλούς.
Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός - διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΔΟ). Αιτιολόγησε την παραίτησή του λέγοντας, ανάμεσα στ΄ άλλα: «Όταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός που ιδρύθηκε ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο, σκέφθηκα ότι είχα μόνο μία διέξοδο. Δεν θα γινόμουν φερέφωνο ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για το Διάστημα». Φυσικά, αφότου ο διαπρεπής επιστήμονας «βγήκε από το κάδρο» λοιδορήθηκε καταλλήλως τόσο από τον αρμόδιο υπουργό, όσο και από τους επαγγελματίες λοιδορητές που εκφράζουν την κυβέρνηση.
Στις 16 του Μάη, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Νίκος Σακελλαρίου. Η περίπτωση δεν είναι, καταρχήν, ίδια. Τοποθετημένος από την κυβέρνηση, υποστηριζόμενος από την επίσημη εκκλησία και θεούσος μέχρι τέλους, ο κ. Σακελλαρίου παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν τελειώσει η θητεία του, έχοντας συγκρουστεί επανειλημμένα με υπουργούς. Ο ίδιος πρόβαλε τουλάχιστον συζητήσιμες δικαιολογίες: «Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία αδυνατώ να ελέγξω επέφερε καίριο πλήγμα στο κύρος του ΣτΕ και δεν μου επιτρέπει πλέον να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».
Εδώ έχουμε αυτονόμηση από αυτούς που τον είχαν τοποθετήσει, με «ντόρο» λίγο πριν φύγει έτσι κι αλλιώς, αλλά και επειδή δε έχει ξανασυμβεί παραίτηση προέδρου του ΣτΕ. Ωστόσο η ουσιώδης διαφοροποίηση του δικαστή ήταν οι κρίσεις του ΣτΕ την εποχή των τηλεοπτικών αδειών, ακόμα μια αποτυχημένη πρωτοβουλία του κ. Νίκου Παππά. Φυσικά, άκουσε κι ο κ. Σακελλαρίου «τα σχολιανά» του από τις μονταζιέρες του Μαξίμου και τους συνήθεις κήνσορες. Εξάλλου, η τωρινή επίθεση του Ρουβίκωνα ενάντια στο κτίριο του ΣτΕ μπορεί να θεωρηθεί σαν «ουρά» του θέματος.
Η τρίτη παραίτηση θα μπορούσε να είναι του αποδειγμένα και πολλαπλά ανίκανου κ. Τόσκα, υπουργού Προ. Πο., πολιτικά υπεύθυνου για την αναποτελεσματική φρούρηση του Μπουτάρη, του κτιρίου του ΣτΕ, της οδού Πατησίων γύρω στο Πολυτεχνείο κλπ κλπ. Δεν ήταν όμως. Ήταν η παραίτηση του κ. Νίκου Μιχαλίτση, έγινε πριν του κ. Σακελλαρίου (στις 12 του Μάη) και πέρασε στα ψιλά. Ο κ. Μιχαλίτσης, μέχρι τώρα Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, είναι ακραιφνής ΣΥΡΙΖΑίος (δεν ξέρω αν είναι μέλος του κόμματος ή όχι, και δεν έχει σημασία, γιατί είναι ο άνθρωπος που υποστήριξε το μη κλείσιμο της ΕΡΤ επί Σαμαρά και το ξανάνοιγμά της επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο κανένας άλλος).
Ο κ. Μιχαλίτσης, υποβάλλοντας την παραίτησή του στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Βασίλη Κωστόπουλο, γράφει, μεταξύ άλλων: «…Είναι πλέον πεποίθησή μου ότι με την πολιτική σας… έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού «συνδικαλισμού», με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας…
…Η ΕΡΤ είναι και οφείλει να είναι ένας γυάλινος πύργος που οι πραγματικοί του ιδιοκτήτες, οι πολίτες, γνωρίζουν τα πάντα και ελέγχουν τη λειτουργία της. … Εύχομαι να ευαισθητοποιηθούν από την παραίτησή μου εκείνοι που σας τοποθέτησαν και να αποφασίσουν να βάλουν φρένο στην πολιτική αυτή. Εν τούτοις, οι ελπίδες μου είναι λιγοστές, γιατί φοβάμαι ότι η έως τώρα αδιαφορία τους να εμποδίσουν τις τελευταίες καταστροφικές σας επιλογές θα μπορούσε να εκληφθεί και ως συγκατάθεση».
Ποιον αιτιάται ο παραιτημένος; Τι σύμπτωση, πάλι τον κ. Νίκο Παππά. (Όπως εξάλλου είχε κάνει, παλιότερα, έμμεσα, και ο επίσης παραιτημένος πρόεδρος της ΕΡΤ, ο μουσικοσυνθέτης κ. Δονύσης Τσακνής). Αλλά εδώ τι να του πουν του κ. Μιχαλίτση, ότι δεν είναι δικός τους ή ότι υποσκάπτει την κυβέρνηση; Δεν τους παίρνει, επομένως δεν τον λοιδόρησαν και προτίμησαν να κάνουν γαργάρα.
Ρισκάρουμε μια πρόβλεψη: όσο πλησιάζει το τέλος της κυβέρνησης αυτής, με εκλογές πρόωρες ή κανονικές, οι παραιτήσεις θα πληθύνονται. Είναι κι αυτό ένα ιδιότυπο βαρόμετρο για την κυβερνητική φθορά αλλά και τις ευθύνες των πρωταγωνιστών –πρωθυπουργού και υπουργών.
d.fyssas@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.