Τα περίπτερα της Αθήνας και η ιστορία τους
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ζωή του σε 15 φωτογραφίες
Γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ, απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Ήταν ο μοναδικός γιος και ο Βενιαμίν μιας οικογένειας με 5 παιδιά. Έναν χρόνο μετά τη γέννησή του ο θείος του, βασιλιάς Κωνσταντίνος, θεωρήθηκε ένας από τους υπαίτιους για τη Μικρασιατική Καταστροφή και έφυγε κρυφά για τη Γαλλία. Ο πρίγκιπας Ανδρέας εξορίστηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και έφυγε επίσης για τη Γαλλία, με τον μικρό Φίλιππο κρυμμένο μέσα σε ένα καλάθι.
Οι γονείς του Φίλιππου, Ανδρέας και Αλίκη
Φοίτησε αρχικά στο Elms, ένα αμερικανικό σχολείο του Παρισιού υπό τη διεύθυνση του Donald MacJannet, ο οποίος περιέγραφε τον Φίλιππο «ως έξυπνο άτομο, και αξιοσημείωτα ευγενικό». Το 1928 στάλθηκε στο Cheam School της Μεγάλης Βρετανίας, όπου φιλοξενούνταν από τους θείους του Βικτόρια και Τζορτζ Μάουντμπατεν στο Παλάτι του Κένσινγκτον, ενώ στη συνέχεια κάνοντας ζάπινγκ σε χώρες και σχολεία, μετακόμισε στη Γερμανία και στη Σκωτία.
Το 1935 ο νεαρός Φίλιππος σε αθλοπαιδιές. Δύο χρόνια αργότερα θα χάσει την αδελφή του Καικιλία, τον γαμπρό του και τα δύο του ανίψια σε αεροπορική τραγωδία και την επόμενη χρονιά τον θείο του Τζορτζ από καρκίνο του μυελού των οστών.
Ιούλιος του 1935. Ο Φίλιππος με το κοστούμι της σχολικής παράστασης Μάκμπεθ, που ανέβασε το σχολείο του Γκόρντονστοουν, στη Σκωτία.
Σε ηλικία 18 χρονών κατατάσσεται στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοιτά από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάννια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του. Είναι μάχιμος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παίρνει μέρος στη Μάχη της Κρήτης και τη νυαμαχία του Ταινάρου. Το ελληνικό κράτος θα τον τιμήσει με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Αριστούχος στις σχολές στις οποίες φοιτά, θα λάβει τον βαθμό του υποπλοιάρχου σε ηλικία μόλις 21 χρονών, θα ξεχωρίσει για τους ελιγμούς, την ευφυία και τις ηγετικές του ικανότητες κατά την εισβολή στη Σικελία το 1943, θα είναι παρών στην ιαπωνική παράδοση το 1945. Η ενεργός δράση του στο Ναυτικό θα τερματιστεί αισίως το 1951.
[[{"fid":"863404","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":"© Keystone/Getty Images"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":"© Keystone/Getty Images"}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Η Ελισάβετ μπαίνει στη ζωή του το 1939. Είναι δεκατριών χρονών και ερωτεύεται τον Φίλιππο παράφορα, όπως ήταν αναμενόμενο για την ηλικία της. Τον παρομοιάζει με «θεό των Βίκινγκ» στη μεταξύ τους αλληλογραφία. Η επίσημη πρόταση γάμου έρχεται το 1946. Ο πατέρας Γεώργιος συναινεί με τον όρο ο δεσμός να επισημοποιηθεί όταν η Ελισάβετ θα γίνει 20 χρονών. Ο γάμος πραγματοποιείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 σε μια λαμπρή τελετή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Ο Φίλιππος παίρνει τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου.
Είναι Φεβρουάριος του 1952. Ελισάβετ και Φίλιππος βρίσκονται στην Κένυα όταν πληροφορούνται πως απεβίωσε ο πατέρας της Ελισάβετ βασιλιάς Γεώργιος. Η ενθρόνιση της Ελισάβετ λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο του 1953. Ως σύζυγος της βασίλισσας, ο Φίλιππος ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό και συνέπεια στα καθήκοντά του. Και πάντα «ένα βήμα πίσω» από τη Μεγαλειοτάτη. Κατά το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο του 2012, η Ελισάβετ αναγνώρισε την προσφορά του συζύγου της χαρακτηρίζοντάς τον «σταθερή δύναμη και οδηγό της». Στεκόμενος για ώρες μέσα στη βροχή και το κρύο, ο Διαμαντένιος Φίλιππος άρπαξε μια γερή πούντα. Στην παράκληση της Ελισάβετ «μη μου πεθάνεις», απάντησε: «Σίγουρα δεν θα το κάνω. Όχι μέχρι να τελειώσει όλο αυτό».
Με τη «Λίλιμπετ» απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου 1948, την Άννα στις 15 Αυγούστου 1950, τον Ανδρέα στις 19 Φεβρουαρίου 1960 και τον Εδουάρδο στις 10 Μαρτίου 1964. Πολυταξιδεμένος και δραστήριος, στήριξε πρωτοβουλίες με αντικείμενο το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την παιδεία.
Μια υπερπολύτιμη μονάδα του φιλανθρωπικού δυναμικού του παλατιού, από το 2017 όταν αποσύρθηκε από τα υπόλοιπα καθήκοντά του συντονίζει 800 φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Το Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου, που καθιερώθηκε από τον ίδιο, άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων νέων της κοινοπολιτείας για περισσότερα από 60 χρόνια.
Στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων, συναντήθηκε με τη Μητέρα Τερέζα στην Καλκούτα, στις 26 Απριλίου του 1973.
Τον Μάιο του 2017, όταν αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και τις υποχρεώσεις της, έκανε τον απολογισμό του. Είχε παρεβρεθεί σε 22.000 συναντήσεις, είχε εκφωνήσει 5.500 λόγους και είχε πραγματοποιήσει 637 ταξίδια εκτός χώρας. Παράλληλα, ήταν σπόρτσμαν και χομπίστας, όπως άρμοζε στα οφίτσιά του. Αγαπούσε τα άλογα, την ιπασσία, τη ζωγραφική, τα αεροπλάνα, το πιλοτάρισμα.
Τα τέσσερα παιδιά του Φιλίππου και της Ελισάβετ μεγάλωσαν κυρίως με νταντάδες. Το 1954, όταν το βασιλικό ζεύγος επέστρεψε στο παλάτι μετά από εξάμηνη απουσία, λέγεται ότι χαιρέτησε τον πεντάχρονο Κάρολο και την τρίχρονη Άννα διά χειραψίας. Ο Κάρολος μιλώντας στον βιογράφο Τζόναθαν Ντίμπλεμπι, χαρακτήρισε τον πατέρα του «ισχυρή προσωπικότητα» ακόμα και απέναντι στα παιδιά του, γεγονός που προκαλούσε ανάμεσα στον πρωτότοκο και τον πατέρα ιδιαίτερες τριβές.
Εμπλέχτηκε ενεργά στα πάνω και κάτω του γάμου του Καρόλου με την Νταϊάνα. Έστειλε επιστολή στον γιο του το 1981 πιέζοντάς τον να παντρευτεί τη Λέιντι Ντι, ενώ το 1992 έστειλε επιστολή στην Νταϊάνα προκειμένου να αποτρέψει το διαζύγιο. Μερικά χρόνια μετά τον θάνατο της Νταϊάνας, ο Μοχάμεντ Φαγιέντ, πατέρας του Ντόντι που σκοτώθηκε επίσης στο δυστύχημα του Παρισιού, εξαπέλυσε την κατηγορία ότι το δυστύχημα συνέβη με «πρωτοβουλία» του Φιλίππου. Η υπόθεση εξετάστηκε από τη δικαιοσύνη που αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις περί της ενοχής του Φιλίππου.
Είχε ένα ιδιαίτερο, σχεδόν χοντροδειδές, και σίγουρα καθόλου πολιτικώς ορθό χιούμορ. Όσα του έμαθε η ζωή: «Δεν νομίζω πως μια πόρνη είναι πιο ηθική από μια σύζυγο. Κάνουν το ίδιο πράγμα». «Τόσος χρόνος και τόση ενέργεια σπαταλιούνται ώστε να κανονίσετε να ακούσετε εμένα να σας ανακοινώνω ότι ανοίγει ένα κτίριο όταν όλοι ξέρουν ότι είναι ήδη ανοικτό». «Όταν ένας άνδρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου στη σύζυγό του, είτε είναι καινούργιο το αυτοκίνητο είτε καινούργια η σύζυγος».
So long, Philip!
Δειτε περισσοτερα
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Χρήστος Μάστορας, το χαστούκι που του έδωσε, οι ταινίες, οι μύθοι του και πόσο σοκαριστικό είναι όταν απομυθοποιούνται
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε τη φετινή χρονιά και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Η λειτουργία του ονείρου μέσα από μια εντυπωσιακή εγκατάσταση