Τεχνολογια - Επιστημη

Το κινητό σου είναι εστία μικροβίων: Δες πώς θα το καθαρίσεις

Δεν αρκεί να μην πιάνεις το πρόσωπό σου, πρέπει να καθαρίζεις και όσα ακουμπούν στο πρόσωπό σου

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλες με προστατευτικές μάσκες και κινητά
©Getty Images/ Chesnot

Προστατέψου από τον κορωνοϊό καθαρίζοντας το κινητό σου που είναι εστία μικροβίων.

Έχεις ήδη ακούσει πολλές φορές τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Πλένεις λοιπόν συχνά τα χέρια σου και το σκέφτεσαι πριν ακουμπήσεις τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σου. Αυτό που σίγουρα δε σκέφτεσαι όμως είναι ότι δεν τα ακουμπάς μόνο εσύ. Καθημερινά, το κινητό σου έρχεται σε επαφή με το πρόσωπό σου δεκάδες φορές και αν μιλήσουμε για τα χέρια ο αριθμός διπλασιάζεται. Το κινητό σου έρχεται επίσης σε επαφή με άλλα αντικείμενα στο εσωτερικό της τσάντας σου, με τραπέζια, παγκάκια, γραφεία και άλλα σημεία που το ακουμπάς, ακόμα και με το πάτωμα όταν καμιά φορά σου πέσει. Σκέψου τώρα, κάθε πότε το καθαρίζεις;

Το κινητό μας είναι εστία μικροβίων, όπως ακριβώς και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης γιατί κανείς δεν σκέφτεται να τα καθαρίσει αν δεν έχουν κάποιο εμφανές λέρωμα. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί εύκολα να γίνει φορέας του κορωνοϊού -ή οποιουδήποτε ιού βασικά.

Αν προσέξεις στο βίντεο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Σπύρος Παπαδόπουλος μπαίνοντας στο σπίτι, κλείνει το τηλέφωνο και το καθαρίζει. Φέρσου έξυπνα, σαν τον Σπύρο. Καθάριζε το τηλέφωνό σου τουλάχιστον όταν μπαίνεις σπίτι, αν όχι κάθε 2-3 ώρες. Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει στις επιφάνειες από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες

Τι να μην κάνεις

Το καθάρισμα του κινητού δεν είναι ίδιο με το καθάρισμα των χεριών μας ή των επιφανειών του σπιτιού. Μην το ψεκάσεις ή βρέξεις με χλωρίνες και άλλα καθαριστικά. Είναι μια ευαίσθητη ηλεκτρονική συσκευή με ελάχιστη ανθεκτικότητα στην υγρασία.

Τι να κάνεις

Ένα υγρό μαντηλάκι με 70% αλκοόλ είναι ό,τι πρέπει για να το καθαρίσεις. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις και τα μαντηλάκια καθαρισμού επιφανειών στο σπίτι που περιέχουν χλωρίνη.

Αν θέλεις να προστατέψεις το δέρμα σου από τη δύναμη των καθαριστικών, φόρεσε γάντια μιας χρήσης τα οποία θα πετάξεις μετά. Τα επαναχρησιμοποιούμενα γάντια έχουν την τάση να συγκεντρώνουν βακτήρια.

Καθάρισε και την θήκη του κινητού σου και άφησέ την να στεγνώσει καλά πριν την τοποθετήσεις ξανά.

Πρόσεξε να μην μείνει υγρασία στα σημεία που μπαίνουν βίσματα (φόρτιση, ακουστικά, κτλ), αλλά και τα σημεία που μπορεί η οθόνη σου να είναι σπασμένη.

Τι άλλο

Αν θέλεις να περιορίσεις τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του κινητού σου, δοκίμασε να στέλνεις τις φωτογραφίες και τα μηνύματα που θέλεις να μοιραστείς αντί να δίνεις το κινητό σου στους άλλους να τα δουν. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς ακουστικά ή bluetooth για να μιλάς, προκειμένου να κρατάς το κινητό περισσότερο μακριά από το πρόσωπό σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.